Mitropolitul Teofan a resfințit biserica veche de aproape 200 de ani din localitatea ieșeană Arama

Înaltpreasfințitul Părinte Teofan a oficiat duminică slujba de sfințire a Bisericii „Sfântul Ierarh Nicolae” din localitatea ieșeană Arama, construită în anul 1836.

Slujba de sfințire a fost urmată de Sfânta Liturghie, oficiată la altarul exterior al lăcașului de cult. Din sobor au făcut parte arhim. Hariton Negrea, starețul Mănăstirii Petru-Vodă din județul Neamț, și pr. Victor Pîslariu, protopop de Hârlău.

Potrivit estimărilor Doxologia.ro, la slujbă au participat peste 1000 de persoane.

Explicând cuvintele Sfântului Isaac Sirul, „Golește-mă pe mine, Doamne, ca să mă umplu de Tine!”, Mitropolitul Teofan a vorbit despre smerenie, ca aspect necesar în viața fiecăruia, precum și despre relația de apropiere dintre om și Dumnezeu.

„În primul rând, omul se leapădă de sine și viețuiește cu Domnul Hristos atunci când este încredințat că Dumnezeu este Creatorul Cerului și pământului, iar noi suntem făptură”.

„Lucrul acesta pare, la prima vedere, de la sine înțeles, că Domnul este Creatorul și noi suntem făptura, dar acest adevăr se cuvine să fie prezent și în viața noastră, adică Dumnezeu să fie în centrul vieții noastre, căci de foarte multe ori, deși credem în El, ne punem noi îl locul Lui”, a explicat în continuare ierarhul.

Apropierea concretă de Dumnezeu

Înaltpreasfinția Sa a reflectat asupra relației omului contemporan cu divinitatea și a subliniat tendința acestuia de a se îndepărta de Dumnezeu. Totodată, a subliniat necesitatea trăirii concrete a credinței și a atras atenția asupra auto-suficienței umane.

„Vrem să fim ca Dumnezeu, vrem să decidem noi. De foarte multe ori trăim cu ideea că Dumnezeu n-ar exista. Credem în El mai mult teoretic, dar concret în viața noastră, ne ducem viața de multe ori cu ideea că Dumnezeu n-ar exista”.

„Ne aducem aminte de El când vedem o biserică, poate dimineața puțin, și seara, este bine și așa, dar se cuvine să ne lepădăm de noi înșine, adică de gândirea noastră subiectivă și greșelnică, și să o înlocuim cu gândul lui Dumnezeu”, a adăugat ierarhul.

Golirea de sine, a mai explicat Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, presupune umplerea de Dumnezeu, care apare atunci când omul „este convins că lumea nu începe și nu se termină cu sine”.

Totodată, omul trebuie să fie conștient de propriile sale limite și să recunoască meritele celorlalți.

La finalul slujbei, Mitropolitul Teofan i-a oferit Ordinul „Crucea Sfântului Ierarh Dosoftei” pr. paroh Iulian Apopei, ca recunoaștere a eforturilor depuse în reabilitarea și restaurarea lăcașului de cult.

Lucrările de restaurare la Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” din Arama au început în anul 2015.

Foto credit: Doxologia.ro / Daniel Moisiuc


Știri recente