Mitropolitul Teofan a prezidat conferința preoților din Protopopiatul Piatra-Neamț, dedicată satului românesc

Mitropolitul Teofan al Moldovei şi Bucovinei a prezidat luni conferința de primăvară a preoților din Protopopiatul Piatra-Neamț, în cadrul căreia a fost omagiat satul românesc.

Evenimentul a avut loc în biserica „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena” – Viișoara, după ce mai întâi ierarhul a oficiat Liturghia Darurilor înainte sfinţite, informează Doxologia.

În timpul conferinţei, Părintele Cătălin Mihai Bucur de la Parohia „Ştefan cel Mare” II a susţinut referatul cu tema „Biserica – centrul vieţii spirituale a satului românesc”, în care a relevat imaginea ţăranului român din timpurile trecute, cu credinţele şi tradiţiile lui şi a schiţat în cuvinte însoţite de proiecţii specificitatea satului românesc şi viaţa putenic ancorată în Dumnezeu.

Mitropolitul Teofan a adus în discuţie ideea de unitate. Unirea din familie şi unirea din obştea parohială, prelungite la obştea din protopopiat sau obştea monahală, întreţin şi hrănesc unirea cea mare.

„Astfel, un eveniment istoric este întreţinut şi atenţia noastră asupra lui ne aminteşte că nu este un dat veşnic. Ne este clar că prezenţa Mântuitorului dă conţinut şi coeziune adunării, obştii, iar viaţa liturgică este cea care dezvoltă şi întreţine unitatea”, potrivit Înaltpreasfinţiei Sale.

În continuare, au urmat propuneri de revigorare a vieţii şi credinţei în satul românesc, pornind de la realitatea actuală şi de la cea de odinioară.

Printre acestea au fost evidenţiate importanţa muzeului parohial, a înfrumuseţării troiţelor conform canoanelor Bisericii, implicarea preotului în evenimentele comunităţii şi descoperirea tezaurului ascuns în inimile bătrânilor satului.

Un alt punct din ordinea zilei a fost iniţiativa Mitropolitului Moldovei şi Bucovinei de a oferi familiilor din parohii, prin preoţi, lucrarea „Învățătura de credință ortodoxă”.

La finalul întâlnirii au fost luări de cuvânt din partea participanţilor cu referire atât la tema zilei, cât şi la unele subiecte de interes pastoral şi duhovnicesc.

Evenimentul se înscrie în seria manifestărilor organizate în anul 2019, declarat de Sfântul Sinod An omagial al satului românesc (al preoților, învățătorilor și primarilor gospodari) în Patriarhia Română.

Foto credit: Doxologia

Comentarii Facebook


Știri recente