Mitropolitul Teofan a prezidat conferința preoților din Darabani

Conferința preoților din Protopopiatul Darabani s-a desfășurat luni în Parohia „Sfântul M. Mc. Gheorghe” din satul botoșănean Mlenăuți și a fost prezidată de Mitropolitului Teofan.

În cadrul Sfintei Liturghii oficiate la Mlenăuți, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a hirotesit duhovnic pe Pr. Ciprian Aboșculesei de la parohia Horodiștea și iconom pe preotul David Dan Stoean, parohul bisericii din Mlenăuți.

Întâlnirea preoțească a avut ca temă centrală contribuția preoților români la împlinirea idealului de unitate națională.

În deschiderea conferinței, Părintele Mitropolit a realizat o incursiune în istoria României, punctând diferite momente din anii de dinaintea și din timpul Primului Război Mondial, notează Doxologia.

Înaltpreasfinția Sa a insistat asupra derulării cu rapiditate, în numai doi ani de zile, a numeroase evenimente cu un ecou deosebit în viața Bisericii și în nașterea statului unitar român.

Preoți care au avut un rol important în Marea Unire

În continuare, Pr. Cosmin Constantin Pristavu, responsabil de catehizare în Protopopiatul Darabani, a susținut referatul „Chipuri de ierarhi și de preoți care au avut un rol important în desăvârșirea unității naționale”.

Referatul a evidențiat rolul preoțimii române în timpul evenimentelor din Primul Război Mondial și personalitatea Pr. Prof. Constantin Nazarie, Protopopul preoților militari, cel care a organizat serviciul de asistență religioasă din cadrul Armatei Române.

Susținerea referatului a fost urmată de concluzii, de prezentarea unor aspecte de ordin pastoral-administrativ, întrebări și răspunsuri.

Conferința s-a încheiat prin îndemnurile finale la rugăciune, la unitate frățească, la cultivarea misiunii liturgice și pastoral-filantropice, îndemnuri adresate preoților participanți de către Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, care a acordat, în final, și câteva audiențe preoților prezenți.

După întrunire, Mitropolitul Teofan a sfințit casa parohială din Mlenăuți.

Foto credit: Marius Chițac / Doxologia

Comentarii Facebook


Știri recente