Mitropolitul Teofan a oficiat slujba de binecuvântare a noului an, la Iași | „Nădăjduim că vom fi mai aproape de ceea ce El așteaptă de la noi”

Înaltpreasfințitul Părinte Teofan a oficiat vineri seara, la Catedrala Mitropolitană din Iași, slujba binecuvântării Noului An. Conform rânduielilor stabilite de Patriarhia Română, în contextul prelungirii stării de alertă, slujba de binecuvântare a fost săvârșită imediat după Vecernie, informează Doxologia

Acatistul Domnului nostru Iisus Hristos a fost citit de Părintele Mitropolit Teofan, dimpreună cu părinții Catedralei.

„Puțin câte puțin, anul 2020 se încheie. Pătrundem în Noul An, iar noi ne vom încadra în rânduiala timpului, vom încerca să viețuim cât mai aproape de normalitatea cu care ne-am obișnuit anul acesta, având ceva experiență și în lupta cu noua boală molipsitoare. Nădăjduim că vom fi mai curajoși, mai încrezători în mila lui Dumnezeu, mai aproape de El și de ceea ce El așteaptă de la noi”, a spus ierarhul.

Ce cuprinde slujba de binecuvântare a Noului An?

Rânduiala stabilită de Sfântul Sinod în anul 2011 prevede citirea Acatistului Domnului nostru Iisus Hristos întrucât în ziua de 01 ianuarie ne amintim de momentul când Fiul lui Dumnezeu, întrupat, a primit numele de Iisus.

Iisus înseamnă în limba ebraică, «Dumnezeu mântuieşte». În cadrul acatistului este pronunțat de aproximativ 200 de ori. Slujba care se săvârşeşte în noaptea trecerii dintre ani, publicată de Editura Institutului Biblic şi de Misiune Ortodoxă, mai cuprinde următoarele patru rugăciuni:

  • Rugăciunea Sfântului Efrem Sirul către Mântuitorul (a Acatistului);
  • rugăciune de mulţumire;
  • Două rugăciuni de intrare în noul an: una din tradiţia liturgică română şi slavă (cea care va fi citită și la slujba de Te Deum oficiată după Sf. Liturghie în prima zi din an) şi alta din tradiţia greacă”.

Foto credit: Flavius Popa/Doxologia

Comentarii Facebook


Știri recente