Mitropolitul Teofan a oferit distincții pentru 17 preoți care au construit biserici în perioada comunistă

Mitropolitul Teofan a oferit în ziua de pomenire a Sfintei Cuvioase Parascheva distincții pentru 17 preoți din Arhiepiscopia Iaşilor care au construit biserici în perioada comunistă.

Distincțiile „Crucea Moldavă” şi „Crucea Specială” au fost acordate după Sfânta Liturghie oficiată la hramul Catedralei Mitropolitane, potrivit Doxologia.

Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a spus că în contextul împlinirii a trei decenii de la evenimentele istorice din decembrie 1989 este necesar să fie evidenţiaţi preoţii care „au răzbătut ca o stea strălucitoare prin întunericul acelor vremi”.

În perioada comunistă peste 40.000 de locuinţe, monumente de artă şi cultură, mănăstiri şi biserici au fost dărâmate.

Unii preoți au fost condamnați și întemniţaţi, iar alții, prin daniile credincioșilor și ale administrațiilor eparhiale, au reușit să renoveze, consolideze sau chiar să edifice locașuri de închinare, în contextul în care Biserica Ortodoxă Română și celelalte culte au fost supuse mai multor presiuni, restricții și persecuții.

Foto credit: Doxologia

Comentarii Facebook


Știri recente

Patriarhul Daniel: Sărbătoarea Sf. Ap. Andrei este confirmarea credinței apostolice a poporului român (Text integral)

Predica Preafericitului Părinte Daniel la sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei, cel întâi chemat, Ocrotitorul României, rostită în Paraclisul istoric „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Reședința Patriarhală, 30.11.2023. Text revizuit de autor: Sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei, cel întâi…