Mitropolitul Teoctist, sfetnicul Sf. Ștefan cel Mare, pomenit la Mănăstirea Putna

Obștea Mănăstirii Putna l-a pomenit miercuri pe Mitropolitul Teoctist I al Moldovei, cel care l-a uns domn pe Sfântul Voievod Ștefan cel Mare și i-a fost părinte duhovnicesc.

În fiecare an, în data de 18 noiembrie, ziua mutării la Domnul a ierarhului, părinții mănăstirii îi fac slujbă de pomenire.

Mitropolitul Teoctist a stat timp de un deceniu în fruntea sfatului domnesc. I-a fost cel mai apropiat sfetnic domnitorului în perioada grea pentru Ortodoxie de după căderea Constantinopolului sub turci (1453), în plină ofensivă otomană asupra Europei.

„Astfel, acțiunile pline de discernământ și încununate de succes ale Sfântului Ștefan cel Mare se înțeleg în lumina sfătuirii și binecuvântării din partea Mitropolitului Teoctist”, au scris părinții putneni pe pagina de Facebook a mănăstirii.

„Unirea cugetelor care exista între domn și mitropolit i-a făcut să devină împreună-ctitori la Mănăstirea Putna”, au mai precizat ei.

„La sfințirea mănăstirii, în 3 septembrie 1469, Sfântul Ștefan a dat cea mai grăitoare mărturie despre cinstirea și dragostea pe care le avea către Mitropolitul Teoctist. Astfel, el a ales ca dată de sfințire ziua de prăznuire a Sfântului Teoctist al Palestinei, în 3 septembrie.”

Mitropolitul Teoctist s-a mutat la cele veșnice în 18 noiembrie 1478 și a fost înmormântat de fiul său duhovnicesc, Sfântul Ștefan, la Mănăstirea Putna.

Foto credit: Mănăstirea Putna (frescă din biserica mare a mănăstirii)

Comentarii Facebook


Știri recente