Mitropolitul Shio de Senaki şi Chkorotsku a fost numit locţiitor al Patriarhului Georgiei

Locum Tenens

Mitropolitul Shio (Mujiri) de Senaki şi Chkorotsku este începând de joi, 23 noiembrie, locum tenenes al tronului Patriarhiei Georgiei. Anunţul a fost făcut de Patriarhul Catolicos Ilia al II-lea după Sfânta Liturghie dedicată martirajului Sfântului Gheorghe, serbat în Biserica Georgiei în data de 23 noiembrie.

Cu prilejul acestei sărbători specifice poporului georgian[1], Patriarhul Ilia a slujit în Biserica Sfântul Gheorghe-Kashveti din Tibilisi.

Vă felicit pe toţi cu prilejul prăznuirii Sfântului Gheorghe. Este o sărbătoare istorică. Sfântul Gheorghe a vrut să avem un locţiitor şi acesta este Vlădica Shio. Îl felicit pe Înaltpreasfinţia Sa pentru această mare demnitate, a spus Patriarhul Ilia.

Conform statutului Bisericii Ortodoxe a Gerorgiei, adoptat în 1995, persoana desemnată drept locţiitor al tronului patriarhal conduce Biserica în eventualitatea trecerii la Domnul a patriarhului, abdicarea lui din tronul patriarhal, sau în alte circumstanţe care îl împiedică pe acesta să îşi îndeplinească îndatoririle, informează  Romfea.gr citată de Orthodox Christianity.

Locţiitorul are dreptul să convoace o adunare extinsă a Bisericii Georgiei pentru a alege un nou patriarh catolicos. De asemenea, el poate solicita întrunirea Sfântului Sinod în prealabil pentru selectarea candidaților la tronul patriarhal.


Mitropolitul Shio s-a născut în 1969, în Tibilisi.

În 1993 a fost tuns în monahism la Mănăstirea Shio-Mgvime din apropierea oraşului Mtskheta. În 1995 a fost hirotonit ierodiacon, apoi în 1995 ieromonah. După ce a absolvit Seminarul Sf. Ioan Evanghelistul din Batumi, în 1998, şi-a continuat studiile la Academia Teologică din Moscova.

În anul 2003 a fost hirotonit Episcop de Senaki și Chkorotsku, apoi în 2009 Episcop al comunităţilor georgiene din Australia.

[1] Biserica Ortodoxă a Georgiei îl cinsteşte pe Sfântul Gheorghe de două ori pe an, în data de 23 aprilie şi în 23 noiembrie. Sărbătoarea din noiembrie a fost instituită de Sfânta Nina de Capadocia care este socotită drept cea care a adus creştinismul în Georgia, în secolul 4. Sărbătoarea este specifică Patriarhiei Georgiei, aceasta fiind ziua celebrării martirajului Sf. Gheorghe.

Foto credit: Romfea.gr

Comentarii Facebook


Știri recente