Mitropolitul Serafim – vizită pastorală în parohiile din Germania de Est

În perioada 24 – 27 martie 2017 IPS Serafim s-a aflat în vizită canonică în Protopopiatul Germaniei de Est, prezidând ședința protopopiatului și slujind Taina Sfântului Maslu (Leipzig), slujind Sf. Liturghie la hramul Parohiei Buna Vestire din Dresden, iar apoi la Berlin.

Vizita a început prin ședința anuală de protopopiat, găzduită de Parohia Sf. Gheorghe din Leipzig, păstorită de Părintele Protopop Ioan Forga, potrivit site-ului oficial al Eparhiei.

Aici s-a discutat despre nevoia de a implica credincioșii în susținerea financiară a parohiei. Ierarhul a reamintit importanța susținerii preotului de parohie, aceasta fiind prioritară tuturor celorlalte probleme. Cea de-a doua pe lista priorităților este construcția sau achiziționarea unui locaș de închinare.

În continuare, Mitropolitul a susținut dezvoltarea activităților liturgice din parohii. Un alt punct al ordinii de zi a fost cel al activității cu copii și nevoia de catehizare a lor.

După ședința de protopopiat a urmat slujba Sfântului Maslu în biserica din Leipzig, urmată de o seară duhovnicească în care Părintele Mitropolit a răspuns întrebărilor duhovnicești ridicate de cei prezenți.

În 25 martie 2017, de Praznicul Bunei Vestiri, Părintele Mitropolit a participat la hramul Parohiei Buna Vestire din Dresda. Aceasta reprezintă prima vizită canonică de la înființarea acestei parohii. Mitropolitul Serafim a evidențiat și apreciat eforturile pe care le depune părintele paroh Sebastian Schipor pentru organizarea acestei comunități. După slujba în sobor a urmat un program artistic pregătit de copiii parohiei, apoi tradiționala agapă creștinească.

La final, Părintele Mitropolit a prezidat şedinţa Consiliului parohial şi i-a îndemnat pe membrii consiliului să identifice o biserică proprie şi să-l susțină pe păstorul lor duhovnicesc.

A doua zi, în Duminica a patra a Postului Mare, Mitropolitul Serafim a prezidat Sfânta Liturghie în Biserica din Berlin. Cu această ocazie, diaconul Tudor Mustea a primit darul preoției pe seama nou înființatei parohii din Halle.

La acest eveniment au venit din Iași Pr. Prof. Univ. Dr. Ion Vicovan, Decan al Facultății de Teologie din Iași, precum și părintele arhimandrit Hrisostom Rădășanu, consilierul educațional al Arhiepiscopiei Iașilor, însoțiți de mai mulți tineri teologi care au dat și răspunsurile liturgice. De asemenea, au participat și preoți din toate parohiile Germaniei de Est.

În cuvântul rostit, Părintele Mitropolit a apreciat eforturile părinților Constantin Mihoc și a Protos. Clement Lodroman care au început, respectiv, continuat lucrările la Biserica din Berlin. Totodată, s-a menționat necesitatea începerii și construcției centrului parohial adiacent bisericii.

Comentarii Facebook


Știri recente