Mitropolitul Serafim a sfințit biserica celei mai vechi parohii românești din Berlin: Nădăjduim să înființăm și altele

Mitropolitul Serafim al Germaniei, Europei Centrale și de Nord a sfințit duminică noua biserică a celei mai vechi comunități liturgice românești din Berlin: Parohia „Sf. Arhangheli Mihail și Gavriil”.

I s-au alăturat în slujire Episcopii vicari Sofian Brașoveanul al Arhiepiscopiei Germaniei, Austriei și Luxembrugului și Emmanuel von Christopoulis al Mitropoliei ortodoxe grecești din Germania. Din sobor au mai făcut parte Părintele Ioan Forga, Protopopul Germaniei de Est, și slujitori ai comunităților ortodoxe sârbă și bulgară din Berlin.

La eveniment au participat oficiali români, între care ES Adriana-Loreta Stănescu, Ambasadoarea României în Germania, Cristian Niculescu, directorul Institutului Cultural Român din Berlin, precum și numeroși credincioși români din Berlin și de la parohiile românești din tot estul Germaniei.

Mitropolitul Serafim al Germaniei a sfințit biserica nouă a Parohiei „Sf. Arhangheli” Berlin duminică, 11 mai 2025. Foto: Parohia Berlin

Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corul psaltic „Evloghia” din București, dirijat de Părintele Marius-Sorin Militaru.

Ierarhii au așezat în Sfânta Masă gramata de sfințire a altarului, sfinte moaște de martiri, pecetea Părintelui Mitropolit Serafim, apoi au uns Sfânta Masă cu Sfântul și Marele Mir. Sfințirea a fost urmată de oficierea Sfintei Liturghii.

Preasfințitul Părinte Sofian Brașoveanul a vorbit în cuvântul de învățătură despre semnificația vindecărilor făcute de Mântuitorul Iisus Hristos în zi de odihnă.

PS Sofian Brașoveanul a rostit cuvântul de învățătură duminică, 11 mai 2025, la Parohia „Sf. Arhangheli” Berlin. Foto: Facebook / Episcop Sofian Brașoveanul

„Mesajul duminicii de astăzi este acela că credința trebuie trăită”, a spus părintele episcop vicar.

„Prin credință, suntem chemați să dorim și să lucrăm pentru binele celuilalt, așa cum am dorit ca și celălalt să lucreze pentru al nostru. Deci, să-L urmăm pe Domnul Hristos, Care, în orice zi, a venit ca să lucreze pentru binele celui care avea nevoie de ajutorul Lui.”

„Mai întâi învățăm că Dumnezeu ne este alături, că Dumnezeu ne ajută, că Dumnezeu ne caută chiar El pe noi și atunci când noi poate nu știm, sau nu putem să-L căutăm, așa cum l-a căutat pe acest bolnav de 38 de ani. Deci, Dumnezeu ne vine în întâmpinare. Dar, așa cum o face Dumnezeu, tot așa suntem chemați să o facem și noi”, a adăugat Preasfinția Sa.

Istoricul bisericii

Noua biserică a Parohiei „Sf. Arh. Mihail și Gavriil” din Berlin este construită în stil moldovenesc ștefanian. Foto: Parohia Berlin

La final, Mitropolitul Serafim a evocat istoricul bisericii construite în stil ștefanian. Proiectul a început la inițiativa Părintelui Profesor Constantin Mihoc, care a plecat la Domnul după ce un zid care trebuia demolat pentru a face loc șantierului s-a prăbușit peste el și peste alt credincios din comunitate.

Lucrările au fost duse la capăt de Protos. Clement Lodroman, căruia Părintele Mitropolit Serafim i-a oferit în semn de recunoștință o bederniță. Membrii Consiliului și Comitetului Parohial au primit  Diplome de apreciere.

Credința și identitatea românilor în diaspora

Înaltpreasfințitul Părinte Serafim a amintit că în zona Berlinului trăiesc și muncesc aproximativ 40.000 de români, dintre care 90% sunt ortodocși.

Un ierarh din Patriarhia Ecumenică și clerici din Biserica Sârbă și cea Bulgară au slujit la sfințirea noii biserici a parohiei românești „Sf. Arhangheli” din Berlin. Foto: Parohia Berlin

„Sigur că sunt foarte puține biserici pentru atâția credincioși, dar dăm slavă lui Dumnezeu pentru ceea ce avem și nădăjduim ca în viitor să mai înființăm și alte parohii ortodoxe românești aici, la Berlin”, a spus Mitropolitul Germaniei.

„Mă întreb mereu care este rostul nostru, al ortodocșilor, și al ortodocșilor români care trăiesc în diaspora. Peste 8 milioane de români trăiesc în afara granițelor țării, în căutarea unei vieți mai bune din punct de vedere material.”

„Fiecare membru al unei națiuni trebuie să fie conștient de apartenența lui la națiunea respectivă, la poporul respectiv”, a mai spus părintele mitropolit, îndemnându-i pe românii din diaspora să-și pună problema astfel: Cum trăim Ortodoxia noastră aici, în străinătate? Ce înseamnă să fii ortodox?

Răspunsul la această întrebare este ca românii să caute comunitățile liturgice ortodoxe (românești sau ale altor biserici naționale) din diaspora și să li se alăture, apoi să fie mereu cu gândul la Dumnezeu și cu Rugăciunea lui Iisus în minte.

Mitropolitul Serafim al Germaniei i-a mulțumit în mod deosebit Ambasadoarei Adriana-Loreta Stănescu și autorităților române pentru sprijinul acordat Parohiei „Sf. Arhangheli” din Berlin. Ambasadoarea a răspuns, subliniind în alocuțiunea sa că vede sfințirea noii biserici ca pe un moment de împlinire sufletească atât personal, cât și profesional.

Evenimentul s-a încheiat cu o agapă frățească și un spectacol în care Corului psaltic Evloghia s-au alăturat și tinerii din parohie, care au interpretat cântece și jocuri populare românești.


Arhiepiscopia Ortodoxă Română a Germaniei, Austriei și Luxemburgului numără în prezent peste 200 de parohii, din care mai mult de 170 au fost înființate în ultimele trei decenii de când a fost întemeiată Mitropolia Ortodoxă Română a Germaniei, Europei Centrale și de Nord.

Foto credit: Parohia Berlin


Știri recente