Mitropolitul Sava al Poloniei a sfinţit clopotele Catedralei din Varşovia

Preafericitul Părinte Sava, Mitropolitul Poloniei, a sfinţit duminică clopotele catedralei Sfânta Sofia din Varşovia.

Slujba a avut loc după Sfânta Liturghie. Alături de Mitropolitul Sava a slujit Episcopul Pavel de Hajnówka. Foto credit: BOP

În încheierea liturghiei, Preafericirea Sa a subliniat importanţa momentul istoric şi a reamintit semnificaţia clopotelor în cultul ortodox. El a mulţumit tuturor celor care au contribuit la construcţia catedralei şi s-a rugat pentru ctitorii lăcaşului de cult.

La slujbă a asistat şi un reprezentant al fabricii „Jan Felczynski” din Polonia, compania care a realizat cele opt clopote ale Catedralei din Varşovia, informează Biserica Ortodoxă a Poloniei.

Piatra de temelie a locaşului de cult a fost aşezată în data de 05 decembrie 2015, slujba de sfinţire fiind prezidată de Sanctitatea Sa Bartolomeu I, Patriarhul Ecumenic al Constantinopolului.

Două dintre clopotele Catedralei din Polonia. Foto credit: BOP

Clopotele au apărut în China şi apoi India, cu 3000 de ani înainte de Hristos, dar erau statice – sunetul se producea prin lovire cu ciocanul. Însă, clopotele europene produc sunetul prin mișcarea liberă a clopotului şi a limbii lui (balans).

În Biserică, glasul clopotului reprezintă glasul lui Dumnezeu care cheamă pe oamenii vii la rugăciune şi comuniune, plânge pe cei decedați şi ocrotește oraşul sau satul de furtuni şi fulgere. Din punct de vedere social-cultural, clopotele Bisericilor sunt o notă specifică a culturii europene creştine.

Foto credit: Biserica Ortodoxă a Poloniei

Comentarii Facebook


Știri recente