Mitropolitul Petru: Scriitorul Nicolae Dabija a fost un om al smereniei, al credinței și al culturii

Mitropolitul Basarabiei a transmis un mesaj de condoleanțe la plecarea la Domnul a scriitorului basarabean Nicolae Dabija, despre care a spus că a fost un om al smereniei, credinței și culturii.

Mesajul integral:


„Viața de aici este doar prefața, introducerea cărții, iar viața viitoare este principalul ei conținut. Momentul morții nu este concluzia cărții, ci începutul primului capitol”. (Episcop Kallistos Ware, Împărăția lăuntrică)

Am primit cu multă tristețe și durere în suflet trecerea din această viață a scriitorului Nicolae Dabija.

A fost un om al smereniei, al credinței și al culturii, având o dragoste nemărginită față de neam.

În aceste vremuri îndoliate, împărtășim și noi durerea familiei și a tuturor celor care l-au iubit și transmitem sincere condoleanțe și întreaga noastră compasiune.

Ne rugăm Domnului nostru Iisus Hristos, cel Înviat din morți, pentru ca să așeze sufletul său în locașurile drepților care se bucură pururea de pacea, iubirea și lumina Sfintei Treimi.

Dumnezeu să-l odihnească cu drepții,

Arhierești binecuvântări familiei îndoliate,

† Petru
Arhiepiscopul Chișinăului,
Mitropolitul Basarabiei și Exarhul Plaiurilor


Scriitorul și publicistul Nicolae Dabija avea 72 de ani și era nepotul arhimandritului Serafim Dabija, un duhovnic român deportat în Gulag în 1947.

S-a născut pe data de 15 iulie 1848 în satul Condreni, raionul Cimișlia. A fost scriitor, istoric literar și om politic, membru de onoare al Academiei Române (2003) și membru corespondent al Academiei de Științe din Moldova (2012).

În calitate de redactor șef al săptămânalului Literatura și Arta, editat de Uniunea Scriitorilor din Republica Moldova, a avut un rol important în lupta de renaștere națională din Republica Moldova de la sfârșitul anilor ’80.

Scriitorul a fost înmormântat luni în Scriitorul Nicolae Dabija este înmormântat la Cimitirul Central din Chișinău. Primăria municipiului Chișinău a organizat ceremonia de doliu și un recital cu versurile scriitorului.

O deputată din Republica Moldova a inițiat o petiție online pentru declararea zilei de 15 martie zi de doliu național. „Opera, întreaga lucrare a vieții și aspirațiile marelui scriitor, publicist și Om al cetății, Nicolae Dabija, au fost dedicate Neamului nostru românesc și celor mai sacre valori ale acestuia!”, a scris ea.

Foto credit: Arhiva Basilica.ro / Mircea Florescu

Comentarii Facebook


Știri recente