Mitropolitul Petru despre Sf. Ioan Iacob: Postea aspru, se ruga mult, iubea tăcerea și pe Dumnezeu

„Avem mărturii că postea aspru și se ruga mult, iubea tăcerea și pe Dumnezeu”, a spus marţi Mitropolitul Petru despre Sfântul Cuvios Ioan Iacob Hozevitul. 

„Îmbina rugăciunea cu cititul din Sfânta Scriptură sau din Sfinții Părinți, toate acestea împreună cu ucenicul său monahul Ioanichie Părăială care i-a rămas aproape până la sfârșitul vieții”, a adăugat Mitropolitul Basarabiei în ziua de pomenire a sfântului, după calendarul iulian nerevizuit.

Ierarhul a oficiat în 18 august Sfânta Liturghie la biserica „Sfântul Ioan Iacob Hozevitul” din cartierul Ciocana – Chișinău care şi-a serbat hramul.

Sfântul Cuvios Ioan Iacob de la Neamţ, cunoscut şi cu apelativul de Hozevitul, s-a născut în anul 1913, în localitatea Crăiniceni, din Botoșani şi a primit la botez numele Ilie.

În vara anului 1933, tânărul Ilie a intrat în obştea Mănăstirii Neamţ, condusă atunci de viitorul Patriarh al României, Nicodim Munteanu.

În data de 8 aprilie 1936, la Mănăstirea Neamț, în Postul Mare, rasoforul Ilie Iacob este tuns în monahism, primind, potrivit pravilei călugărești, un nou nume, cel de Ioan. În acelaşi an, tinzând spre viața pustnicească și dorind să ajungă la Sfintele Locuri. Aici s-a nevoit până la sfârşitul vieţii, timp de 24 de ani, atât pe valea Iordanului, cât și în pustiul Hozeva – de unde şi apelativul de Hozevitul.

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a trecut în rândul Sfinţilor în data 20 iunie 1992, sub numele de Sfântul Ioan Iacob de la Neamţ, având zi de prăznuire 5 august, data trecerii sale la Domnul.

Foto credit: Mitropolia Basarabiei


Urmărește-ne și pe Twitter: @AgentiaBasilica și @BasilicaPhotos!

Vă mulțumim că citiți Basilica.ro.

Comentarii Facebook


Știri recente