Mitropolitul Petru: Biserica nu este indiferentă față de oameni, Biserica fără oameni nu este Biserică

„Biserica nu este indiferentă față de oameni, Biserica fără oameni nu este Biserică”, a afirmat joi Mitropolitul Petru al Basarabiei la simpozionul organizat la Chişinău.

Simpozionul științific „Reactivarea Mitropoliei Basarabiei la 30 de ani: premise, evoluții, adevăr” a avut loc la Academia de Științe a Moldovei.

Evenimentul a început cu semnarea unui protocol de cooperare între Mitropolia Basarabiei și Academia de Științe a Moldovei și a unui alt protocol de cooperare cu Institutul de Științe Politice și Relații Internaționale al Academiei Române.

Prelegerile întâlnirii au reflectat drumul parcurs de Ortodoxia românească din Basarabia de-a lungul deceniilor.

Directorul Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale al Academiei Române Dan Dungaciu, a subliniat: „Mitropolia Basarabiei este cel mai bun interlocutor pentru acel public care transmite mesajul că poți să mergi și la biserică ortodoxă, poți să fii european, și euroatlantic și pro român. Drumul crucii a Mitropoliei Basarabiei s-a terminat, slavă Domnului, dar urmează un alt drum complicat, în care Mitropolia Basarabiei trebuie să își asume toate funcțiile pe care le are, și să le pună în lucrare”.

La rândul său, directorul Institutului de Istorie al Universității de Stat din Moldova, Gheorghe Cojocaru, a precizat că „Misiunea istorică a Bisericii dintre Prut și Nistru a fost și rămâne cu siguranță  mai mult decât una aplecată spre cele cerești sau cele sfinte”.

„În momentele de răscruce ale istoriei, cum a fost în anii 1917 – 1918, Biserica a coborât printre oameni reculegând-se și ajutându-i să se mobilizeze pentru o renaștere spirituală și națională. Să amintim că în 1917 Uniunea clerului ortodox basarabean a delegat în Sfatul Țării un deputat moldovean și unul ucrainean”, a afirmat Gheorghe Cojocaru.

Mitropolia Basarabiei

Adunarea Eparhială constituită la Chişinău în data de 14 septembrie 1992 a hotărât reactivarea Mitropoliei Basarabiei, care existase din 1925, fiind sancţionată prin Decretul Regal nr. 1942 din 4 mai 1925. A funcţionat apoi până în anul 1944 inclusiv.

Ulterior, în data de 19 decembrie 1992, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a luat act, cu binecuvântare, de reactivarea Mitropoliei Basarabiei şi printr-un Act Patriarhal şi Sinodal a recunoscut această Mitropolie ca autonomă şi de stil vechi, făcând parte integrantă din trupul Bisericii Ortodoxe Române şi având reşedinţa în Chişinău.

Autoritățile de stat însă au refuzat să recunoască Mitropolia Basarabiei, care timp de 10 ani şi-a desfăşurat activitatea „în condiţii de persecuţie metodică şi sistematică din partea autorităţilor guvernamentale”, precizează Prof. Gheorghe Badea citat pe site-ul oficial al mitropoliei.

După mai multe procese în Republica Moldova şi la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, abia în iulie 2002, Mitropolia Basarabiei era admisă în legalitate.

Foto credit: radiochisinau.md

Urmăriți-ne pe Twitter: @AgentiaBasilica

Comentarii Facebook


Știri recente