Mitropolitul Petru al Basarabiei a împlinit 76 de ani

Înaltpreasfinţitul Părinte Petru, Mitropolitul Basarabiei și Exarhul Plaiurilor, a împlinit 76 de ani în ziua de luni, 24 octombrie.

Cu această ocazie, Patriarhul Daniel i-a transmis Înaltpreasfinţiei Sale un mesaj de felicitare.

Ierarhul s-a născut în 24 octombrie 1946 în comuna Țiganca, Județul Cahul, Republica Moldova. Studiile primare și medii le-a făcut în comuna Țiganca, după care a urmat școala profesională Ion Creangă din Cahul. Între 1964-1966 a urmat serviciul militar. În 1967 a fost admis la Seminarul Teologic Sf. Andrei din or. Odesa, iar în 1968 intră ca frate în Mănăstirea Adormirea Maicii Domnului din Odesa.

La 29 martie 1969 este tuns în monahism de Înaltpreasfinţitul Părinte Serghie Petrov, Mitropolitul Odesei și Hersonului. La 29 decembrie 1970 este hirotonit ierodiacon în Catedrala Mitropolitană din Odesa de către Preasfinţitul Părinte Meliton, Rectorul Seminarului și Academiei Teologice din Leningrad (Sankt Petersburg).

În 23 februarie 1973 este hirotonit ieromonah în Catedrala Episcopală din Ujgorod de către Înaltpreasfinţitul Părinte Grigorie Zacaleac, Arhiepiscop de Muncaci și Ujgorod, după care a slujit ca preot paroh în localitățile românești: Apșa de Mijloc, Apșa de Jos și Valea Scradei (reg. Transcarpatia, Ucraina).

În 1975 este transferat la mănăstirea Înălțarea Domnului din comuna Ciumalevo, Ucraina. În 1986 este ridicat la grad de egumen de episcopul de Muncaci. La 3 decembrie 1989 este ridicat la rangul de arhimandrit și revine în Basarabia unde slujește la Catedrala Mitropolitană din Chișinău. La 25 mai 1990 este numit stareț la mănăstirea Sf. Mare Mucenic Gheorghe – Căpriana.

În 20 iulie 1990 este ales și numit Episcop de Bălți, fiind hirotonit la 1 septembrie 1990 în Catedrala din Chișinău de ierarhi din Rusia și România. La Adunarea Eparhială de Constituire a Mitropoliei Basarabiei din 14 septembrie 1992, Preasfinţitul Părinte Petru este ales locțiitor de Mitropolit al Basarabiei cu sediul la Chișinău.

Tot în septembrie același an, o delegație reprezentând clerul și mirenii Mitropoliei Basarabiei s-a prezentat la Patriarhia Română, cerând jurisdicția canonică a Bisericii Ortodoxe Române asupra Bisericii din Basarabia.

La 14 septembrie 1992, Patriarhia Română emite Act Patriarhal și Sinodal privind recunoașterea reactivării Mitropoliei Basarabiei, Autonomă și de stil vechi, cu reședința în Chișinău. La 21 septembrie Preasfinţitul Părinte Petru este primit în comuniune cu Biserica Ortodoxă Română, fiind numit Locțiitor de Mitropolit al Basarabiei, devenind membru al Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române la 19 decembrie 1992.

În 1993 este decorat cu Medalia Patriarhiei Ecumenice din Constantinopol. La 3 octombrie 1995 Adunarea Eparhială a Mitropoliei Basarabiei l-a ales Mitropolit al Basarabiei. Este confirmat ca Mitropolit de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române la 24 octombrie 1995, fiindu-i acordat titlul de Arhiepiscop al Chișinăului, Mitropolit al Basarabiei și Exarh al Plaiurilor.

Foto credit: Basilica.ro

Urmăriți-ne pe Twitter: @AgentiaBasilica

Comentarii Facebook


Știri recente