Mitropolitul Olteniei a slujit la Tg. Jiu și la Mănăstirea „Dealu Mare” din jud. Gorj

Sâmbătă, 21 mai 2016, la Sărbătoarea Sfinților Mari Împărați, întocmai cu Apostolii, Constantin și mama sa, Elena, Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei, împreună cu un sobor de preoți, a săvârșit Sfânta Liturghie la Biserica Sfinții Împărați din Tg. Jiu, pentru a sublinia că primul împărat creștin din istorie și mama sa Elena au fost și constituie modele pentru viața noastră.

Duminică, 22 mai 2016, Mitropolitul Olteniei a săvârșit Sfânta Liturghie și a oficiat în altarul de vară slujba de resfințire a Bisericii Mănăstirii Dealu Mare (Borăscu), cu hramurile: Adormirea Maicii Domnului, Sf. Împărați Constantin și Elena și Sf. Simeon Stâlpnicul, după cum ne-a precizat Profesor Vasile Gogonea.

Cu acest prilej, diaconul Nicola Alin Constantin a fost hirotonit preot pe seama Parohiei Homoșteni, Dolj, ipodiaconul Ioan a fost hirotonit diacon. Pentru împlinirea cu cinste a îndatoririlor monahale în fruntea obștii de maici truditoare, Maica Stareță Pahomia Pascu a fost ridicată la rangul de iconom stavrofor.

În cuvântul său, ierarhul a evidenţiat înţelesurile duhovniceşti ale textului biblic citit în Duminica a IV-a după Paşti.

„La Sfânta Liturghie, am ascultat Sfânta Evanghelie care ne istorisește despre vindecarea unui slăbănog de 38 de ani. Asemenea vindecări se petreceau în Vechiul Testament, căci Dumnezeu n-a părăsit niciodată lumea. A purtat de grijă oamenilor bolnavi, slabi, neputincioși, localizați în diferite chipuri și în diferite timpuri. Boala este, cum ne învață Sfânta Scriptură, consecința, urmarea păcatului! Dacă omul n-ar fi căzut în greșeală, nici nu s-ar fi îmbolnăvit! Boala este un efect al acestei «călcări» a Legii Lui Dumnezeu, și odată cu această încălcare a intrat în firea noastră, în sufletul și în trupul nostru această slăbiciune, această neputință, care a afectat profund viața omului în așa fel încât, datorită păcatului, a venit și moartea!

Căci, plata păcatului, ne învață Sfânta Scriptură, este moartea! Așadar, păcatul a intrat în viața omului și i-a produs atâta stricăciune, încât viața sa, care a fost rânduită de Dumnezeu să fie binecuvântare, a devenit o suferință, o durere și chiar un blestem pentru om. Ei, bine, omul din Evanghelia de astăzi, cum ne spune Ioan Evanghelistul, suferea de o boală cumplită, o paralizie, iar această suferință, cum spuneam în finalul Sfintei Evanghelii de astăzi, era produsă de păcat”, a spus Înaltpreasfinţia Sa.

Comentarii Facebook


Știri recente