Mitropolitul Olteniei a resfințit Mănăstirea Jitianu după încheierea lucrărilor de restaurare

Înaltpreasfințitul Părinte Irineu a oficiat duminică slujba de resfințire a Mănăstirii Jitianu din județul Dolj, după încheierea lucrărilor de consolidare și restaurare a edificiului.

În cuvântul rostit, Mitropolitul Olteniei a vorbit despre istoricul așezământului monahal care datează din timpul domnitorului Mircea cel Bătrân.

„Personal, pentru mine este o mărturie sinceră a unui lucru care mă emoţionează şi mă entuziasmează în acelaşi timp, că Mănăstirea aceasta a redobândit în sfârşit o statură cuvenită, aşa cum a fost încă de la început”, a spus Părintele Mitropolit.

„Jitianu înseamnă linişte, isihie, jitie, în limba slavonă, adică loc de linişte, pe aici nu trecea lume multă. Cum ştim, călugării au ales întotdeauna locuri liniştite, locuri de rugăciune, locuri de isihie, unde nu venea lume multă, ei se rugau lui Dumnezeu”, a adăugat la final Înaltpreasfințitul Părinte Irineu.

De asemenea, ierarhul a vorbit și despre cele trei hramuri ale Mănăstirii Jitianu, închinată Întâmpinării Domnului, Sfântului Dimitrie Izvorâtorul de Mir și Sfântului Proroc Ilie Tesviteanul.

Mănăstirea Jitianu a fost construită pe fundațiile unei biserici mai vechi. Este menționată pentru prima dată în 12 martie 1593. În anul 1657, prin contribuția Doamnei Bălașa, biserica așezământului monahal este reconstruită.

Foto credit: Mitropolia Olteniei

Urmăreşte-ne pe Instagram: @basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente