Mitropolitul Olteniei a resfințit biserica Mănăstirii Hurezani, acordându-i hramul Sf. Cuv. Neofit și Meletie

Mitropolitul Irineu al Olteniei a resfințit marți biserica Mănăstirii Hurezani din județul Gorj, căreia i-a acordat hramul Sfinților Cuvioși Neofit și Meletie de la Stânișoara. Mănăstirea a fost înființată pe locul bisericii, pentru a reda viață sfântului lăcaș datând din secolul al XIX-lea.

Slujba de Sfințire a fost urmată de Sfânta Liturghie. În cuvântul de învățătură, Înaltpreasfinția Sa a vorbit despre importanța duhovnicească a lăcașurilor de rugăciune și despre istoria bisericii Mănăstirii Hurezani.

„Aici suntem în comuniune cu Dumnezeu și în vizită la Dumnezeu. Cel atotputernic ne primește pe fiecare dintre noi și ne împărtășește din darurile Sale”, a spus părintele mitropolit.

Înaltpreasfinția Sa a subliniat că biserica mănăstirii, după ce a slujit credincioșilor din localitate pentru o perioadă, devenise „uitată și pustie, o biserică fără acoperiș, care își vedea agonia și distrugerea, înaintea oamenilor, pentru că toți treceau pe aici”.

„Este adevărat că noi privim cu multă tristețe asemenea experiențe ale credincioșilor care nu mai găsesc soluții financiare sau materiale și nici chiar râvnă să-și repare bisericile”, a spus Mitropolitul Olteniei.

„De multe ori suntem întristați și chiar necăjiți că asemenea biserici, monumente sfinte, rămân date uitării și uneori chiar pradă focului. În anul 2015, s-a aprobat un proiect de restaurare și din acel moment biserica a intrat într-un proces amplu de restaurare.”

Noi sfinți ocrotitori

„Bunul Dumnezeu a făcut ca astăzi să avem hramul Sfinților Neofit și Meletie, cuvioși părinți, mari isihaști și rugători. Ei au făcut parte din obștea mănăstirii Cozia și de acolo s-au retras în munte și în peșteri”, a adăugat părintele mitropolit.

„Cu mila lui Dumnezeu, acești sfinți au fost canonizați și au fost trecuți în calendarul, deși ei erau în cinste la Dumnezeu.”

„Sfinții sunt prietenii și apropiații lui Dumnezeu. Sfinții fac parte din familia lui Dumnezeu. Întotdeauna când ne rugăm sfinților, Preamilostivul revarsă asupra noastră daruri îmbelșugate, de har, sănătate și multă bună-sporire,” a afirmat Înaltpreasfințitul Părinte Irineu

O nouă mănăstire cu o veche biserică

Mitropolitul Olteniei a oferit o gramată de mulțumire primarului din Hurezani, Gheorghe Cârstea, și i-a acordat rangul de protosinghel duhovnicului obștii, Ierom. Vasian Melencu. Foto credit: Mitropolia Olteniei

În partea de final, Înaltpreasfinția Sa a amintit că Sf. Mănăstire Hurezani s-a înființat odată cu începutul lucrărilor de restaurare a bisericii din localitate, care a trecut în patrimoniul mănăstirii.

Mitropolitul Olteniei i-a felicitat pe toți cei care s-au implicat în lucrările de restaurare și de înființare a sfintei mănăstiri.

„Cu adevărat putem spune că minunat este Dumnezeu întru sfinții Săi. Aceste cuvinte le probăm atât prin zidirea și înființarea acestei mănăstiri. Aici era o biserică simplă și nu o mănăstire. Din această purtare de grijă a lui Dumnezeu, s-a născut această mănăstire. Nădăjduim cu ajutorul Maicii Domnului și al sfinților să crească și să se înmulțească obștea maicilor de aici”, a spus Înaltpreasfințitul Părinte Irineu.

Pentru activitatea duhovnicească și administrativă, Ierom. Vasian Melencu, duhovnicul mănăstirii, a primit rangul de protosinghel. Pentru sprijinul acordat la lucrări, Gheorghe Cârstea, primarul localității Hurezani, a primit o gramată de mulțumire.

Biserica din Hurezani datează din sec. al XIX-lea și a fost salvată printr-un proiect realizat în parteneriat cu primăria locală și Compania Națională de Investiții. În același scop, Mitropolia Olteniei a înființat Mănăstirea Hurezani pe locul bisericii. Foto credit: Mitropolia Olteniei

Potrivit actului de resfințire, biserica a fost construită între anii 1842-1843 și sfințită în 19 octombrie 1843, cu hramurile istorice de „Sfinții Împărați Constantin și Elena” și „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”. Lucrările de renovare, reabilitare și restaurare au început în 2015 și fost finanțate de Compania Națională de Investiții. Stareța obștii este Maica Fotinia Baltariu.

Foto credit: Mitropolia Olteniei


Știri recente