Mitropolitul Nifon despre Fiul Risipitor: Reia istoria umanității şi a fiecăruia dintre noi

„Fiul Risipitor reia de fapt istoria umanității, ca de altfel a fiecăruia dintre noi, pe drumul întoarcerii către Tatăl Ceresc, care nu contenește să ne împărtășească din belșug iubirea și milostivirea Sa, care depăşesc întotdeauna dreptatea oamenilor”, a spus Mitropolitul Nifon în predica duminicală de la Catedrala din Târgovişte.

Liturghia de duminică, 16 februarie, a fost oficiată de Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Tâegoviştei, în prezenţa a numeroşi credincioşi. Foto credit: Arhiepiscopia Târgoviştei.
Sfântul Neagoe Basarab a început construcţia catedralei istorice din Târgovişte, în anul 1518, dorind-o „mare şi frumoasă cu opt turle şi tot rotunde, cum se satură ochii tuturor de vederea ei”. A fost sfinţită în data de 17 mai 1520, deşi lăcaşul de cult nu era finalizat complet. Foto credit Arhiepiscopia Târgoviştei.

Înaltpreasfinţia Sa a explicat credincioşilor prezenţi în catedrală că „timpul mântuirii noastre trebuie aprofundat în spațiul libertății personale, cu ajutorul darurilor cu care Dumnezeu ne-a înzestrat, pentru a rodi și, vindecându-ne de înstrăinarea adusă de păcat, să creștem în comuniune cu El și cu aproapele”.

În cadrul liturghiei de duminică, Mitropolitul Nifon a hirotonit preot pe diaconul Daniel Lungu pe seama Parohiei Pucheni, Protoieria Târgoviște Nord. Foto credit: Arhiepiscopia Târgoviştei
Lăcaşul de cult a fost finalizat de Radu Paisie în 1537. Până la 1688 a avut rolul de Catedrală mitropolitană, în proximitatea ei funcţionând o tiparniţă în limba română. În 1889 catedrala a fost dărâmată urmând ca între 1892 şi 1895 să fie refăcută după planurile arhitectului francez Lecomte de Nouy. Foto credit: Arhivă Arhiepiscopia Târgoviştei.

Foto credit: Arhiepiscopia Târgoviştei

Comentarii Facebook


Știri recente