Mitropolitul Nifon a participat la ceremoniile dedicate unui deceniu de la întronizarea Patriarhului Kirill

Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviştei, a participat la Moscova, în perioada 30 ianuarie – 2 februarie 2019, la ceremoniile dedicate unui deceniu de la întronizarea Patriarhului Kirill.

Delegatul Patriarhului Daniel la eveniment, Mitropolitul Nifon, a fost însoţit de Pr. Ionuț Ghibanu, Vicar Eparhial (Arhiepiscopia Târgoviştei) și de Pr. Eugen Rogoti, traducător.

Cu aceasta ocazie, la Moscova au fost reprezentate, prin Întâistătători sau delegaţi, patriarhiile:
Alexandriei, Antiohiei, Ierusalimului, Serbiei, României, Bulgariei și Georgiei, precum și Bisericile Ortodoxe din Polonia și Ținuturile Cehiei si Slovaciei.
Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Nifon la Moscova. Foto credit: Oleg Varov/Patriarchia.ru

Liturghie în Catedrala din Moscova

Momentul central al evenimentului a fost reprezentat de liturghia oficiată în Catedrala „Hristos Mântuitorul” din Moscova, în data de 1 februarie.

Slujba a fost prezidată de Preafericitul Părinte Ioan, Patriarhul Antiohiei, împreună cu care au concelebrat: Preafericitul Părinte Kirill, Patriarhul Rusiei, Preafericitul Părinte Irineu, Patriarhul Serbiei, Preafericitul Părinte Rastislav, Mitropolitul Cehiei şi Slovaciei, Preafericitul Părinte Tihon, Mitropolitul Americii și Canadei (OCA), ierarhi reprezentanţi ai Bisericilor Ortodoxe Surori, dar şi ierarhi ruşi, preoţi şi diaconi.

La slujba oficiată în slavonă, arabă şi engleză au asistat oficialităţi ale statului rus, clerici şi credincioşi.

Omilia din cadrul Sfintei Liturghii a fost rostită de Arhiepiscopul Antonie de Viena şi Budapesta, șeful Biroului Patriarhiei Moscovei pentru instituțiile din străinătate.

La final, Patriarhul Kirill a rostit un cuvânt în care a evidenţiat contribuţia întregii Biserici a Rusiei, deopotrivă cler şi credincioşi, la slujirea patriarhală din cei 10 ani.

El a afirmat că în aceşti ani a „simţit rugăciunile ierarhilor, clericilor, monahilor şi credincioşilor”, rugăciuni care l-au ajutat să exercite slujirea patriarhală cu responsabilitate în faţa lui Dumnezeu şi a oamenilor.

Totodată, Preafericirea Sa a adresat mulţumiri Conducătorilor Bisericilor Ortodoxe Surori, atât celor care au fost prezenţi la Moscova, cât şi celor care nu au putut ajunge la manifestările prilejuite de aniversarea a 10 ani de patriarhat.

El a spus că este „o mare onoare și bucurie” să conlucreze pentru întărirea unităţii Ortodoxiei, pentru protejarea Bisericii de învățături false şi diviziuni, și pentru a veni în apărarea creștinilor persecutați.

Moment din cadrul Sfintei Liturghii. Foto Credit Oleg Varov/Patriachia.ru

După Liturghie, Patriarhul Kirill a acordat mai multe distincţii unor ierarhi ruşi cu prilejul momentului aniversar.

Întâlnire cu reprezentanţii Bisericilor Ortodoxe surori

În data de 31 ianuarie, Preafericitul Părinte Kirill s-a întâlnit cu reprezentanţii delegaţiilor Bisericilor Ortodoxe surori care au participat la evenimentul din capitala Rusiei.

Întâlnirea s-a desfăşurat în reședința patriarhală de la mănăstirea Danilov din Moscova, în cadrul întrunirii fiind citite mesaje din partea Întâistătătorilor următoarelor Biserici: Alexandria, Ierusalim, Georgia, România, Bulgaria, Polonia.

Cu acest prilej, Patriarhul Kirill a vorbit despre situaţia bisericească din Ucraina, iar la final a avut loc un schimb de daruri.

Patriarhul Kiril le-a mulțumit tuturor pentru prezența la acest eveniment care „marchează un important timp de slujire și care îl obligă să continue lucrarea de pastorație, în condițiile dificile ale provocărilor din partea societății contemporane, care devine din ce în
ce mai secularizată”.
După amiază, Patriarhul Moscovei și șefii delegațiilor Bisericilor s-au întâlnit, la Kremlin, cu Președintele Federației Ruse, Excelenţa Sa dl Vladimir Putin.
Apoi a avut loc o festivitate în cadrul căreia a fost vizionat un film despre realizările Bisericii Ortodoxe Ruse din ultimii 10 ani și un concert aniversar de muzică religioasă.
Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Nifon la întâlnirea cu Patriarhul Kirill. Foto credit: Patriarchia.ru

Preafericitul Părinte Kirill

Intronizarea Preafericitului Patriarh Kirill în demnitatea de Patriarh a avut loc în data de 1 februarie 2009 în catedrala Hristos Mântuitorul din Moscova.

Preafericirea Sa a venit la Bucureşti în anul 2017 pentru a participa la Sărbătoarea Sfântului Dimitrie, Ocrotitorul Bucureştilor.

Aceasta a fost prima vizită în ţara noastră a unui Întâistătător al Bisericii Ruse după 1989 şi prima vizită a Preafericitului Părinte Kiril în ţara noastră după alegerea sa ca patriarh.

Foto credit: Patriarhia Rusiei

Comentarii Facebook


Știri recente