Mitropolitul Nicolae: Anul bisericesc este o succesiune de sărbători care ne prezintă cuvântul lui Dumnezeu

Părintele Mitropolit Nicolae a publicat luni un mesaj în care explică ce ar trebui să însemne pentru noi la începutul noului an bisericesc: o succesiune de sărbători care ne prezintă cuvântul lui Dumnezeu.

Mesajul evocă Evanghelia zilei. Aceasta redă momentul când Mântuitorul și-a început propovăduirea citind în sinagoga din Nazaret din cartea prorocului Isaia (Luca 4, 16-30) și a afirmat că profeția se împlinea chiar în acel moment.

„Mântuitorul se descoperă clar, chiar de la începutul activităţii Sale, ca Mesia. Şi anunţă «anul plăcut Domnului». La fiecare început de an bisericesc ne amintim aceste cuvinte şi misiunea noastră în anul pe care îl începem. Aceea de a asculta cuvântul Scripturii, de a-l primi şi de a-l înţelege. În cuvânt se descoperă Dumnezeu însuşi”, scrie ierarhul.

El menționează că auditoriul din sinagogă s-a opus mărturiei Domnului despre Sine, nu a primit cuvântul Lui, pentru că nu putea accepta că Mesia era un simplu tâmplar. Totodată, ei au devenit și prigonitorii Cuvântului întrupat, explică părintele mitropolit.

„Noi trebuie să ne lăsăm pătrunşi de cuvânt şi să nu-i opunem logica noastră omenească, aşa cum au făcut evreii din sinagogă”, scrie el. „Ci să lăsăm cuvântul să lucreze schimbarea noastră, să lăsăm duhul liber şi să nu-l acoperim cu litera legii.”

„Tot anul bisericesc este o succesiune de sărbători care ne prezintă cuvântul lui Dumnezeu. Şi la fiecare sărbătoare cuvântul se adresează nouă personal. Fiecăruia în parte, Dumnezeu ne descoperă voia Sa. Pentru întreaga noastră viaţă, dar şi pentru fiecare moment al ei”, adaugă ierarhul.

„Dumnezeu are un cuvânt pentru orice clipă a vieţii noastre. Se cuvine să-l ascultăm, să-l primim, să-l înţelegem!”, mai transmite Mitropolitul Nicolae.

Anul Nou bisericesc, sau sărbătoarea Indictului, provine din obiceiul roman de a număra succesiunea zilelor anului începând cu 1 septembrie.

Foto credit: Mănăstirea Putna (foto arhivă)


Urmărește-ne și pe Twitter: @AgentiaBasilica și @BasilicaPhotos!

Vă mulțumim că citiți Basilica.ro.

Comentarii Facebook


Știri recente