Mitropolitul Nicolae a semnat Declarația pro-viață a ierarhilor ortodocși din SUA: Suntem deplin umani de la concepție

Mitropolitul Ortodox Român al celor două Americi a semnat o declarație comună care clarifică poziția Întâistătorilor Bisericilor Ortodoxe din SUA cu privire la avort și afirmă egalitatea în drepturi a copiilor nenăscuți cu oamenii care deja s-au născut.

„Biserica Ortodoxă a recunoscut constant și fără echivoc umanitatea deplină a fiecărei persoane umane începând de la momentul concepției”, scriu ierarhii în documentul intitulat Declarație despre sacralitatea vieții.

„Această poziție se întemeiază pe Sfânta Scriptură și Sfânta Tradiție și a fost validată și de știința modernă, care confirmă că la concepție ia ființă un organism uman nou și distinct. Astfel, Biserica Ortodoxă a fost și este dintotdeauna în mod nestrămutat pro-viață, văzând avortul ca pe uciderea unei persoane umane.”

Mesajul menționează că legea americană, la fel ca și cea altor state face o discriminare din acest punct de vedere între copiii nenăscuți pe de o parte și, pe de altă parte, copiii născuți și adulții. Astfel, legea sancționează doar uciderea celor din urmă.

„Nu există bază legală sau științifică și cu atât mai puțin nici un principiu moral sau religios care să facă distincția între oamenii care s-au născut și cei care nu s-au născut încă”, subliniază ierarhii.

Ei explică bazele scripturistice ale afirmației lor: „Este adevărat că Preasfânta Născătoare de Dumnezeu a consimțit la Întruparea Cuvântului Necreat al lui Dumnezeu (Mântuitorului Iisus Hristos – n.tr.)”

„Odată primit consimțământul ei, Întruparea a avut loc instantaneu: Cuvântul a devenit Trup în acea clipă. Biserica Ortodoxă îmbrățișează pe deplin acest paradox al Întrupării, cel Necreat devenind creatură. Cu toate acestea, deși astfel de paradoxuri sunt esențiale în credința noastră, la fel este și claritatea: inclusiv faptul că fiecare ființă umană, inclusiv Domnul nostru Iisus Hristos, este pe deplin umană începând de la concepție.”

„Aici ia sfârșit partea referitoare la consimțământul Fecioarei Maria și încep îndatoririle ei de Maică: odată conceput Pruncul Sfânt, ea a avut responsabilitatea sfântă de a-L hrăni și îngriji, pe care și-a făcut-o pe deplin”, subliniază mesajul ierarhilor.

După clarificarea acestor adevăruri, ierarhii reafirmă dragostea lui Dumnezeu atât pentru toți copiii nenăscuți, cât și pentru toți cei implicați în avort sau afectați de această procedură rea.

„Domnul, Care Se întrupează din Fecioara Maria la sărbătoarea Bunei Vestiri, iubește încă din momentul concepției fiecare ființă umană pe care o creează. El le iubește pe mamele și pe tații lor, care suferă și se jertfesc pentru copiii lor. Biserica și întreaga umanitate au datoria de a îngriji și sprijini acești copii și pe mamele lor”, se transmite în declarația ierarhilor ortodocși de pe continentul american.

„Totodată, Domnul le iubește și pe mamele care au căzut victimă presiunilor amăgitoare venite din partea lumii acesteia și care astfel au făcut alegerea tragică de a-și ucide copiii. Domnul îi iubește și pe medicii care, la rândul lor victime ale amăgirii, au devenit instrumente ale răului în uciderea copiilor nevinovați.”

„Să-L implorăm pe Domnul Iisus Hristos, Care vrea ca toți să se mântuiască și să ajungă la cunoștința adevărului, ca atotcuprinzătoarea Sa iubire milostivă să-i acopere pe toți cei afectați de tragedia avortului și să aducă vindecare țării noastre”, încheie ierarhii.


Clarificările au fost aduse în cadrul dezbaterilor referitoare la legea avortului de pe continentul american, unde această procedură se poate face până în momentul nașterii.

Pe lângă Mitropolitul Nicolae, documentul mai este semnat de Mitropolitul Iosif al Americii de Nord (Biserica Antiohiană), Episcopul Longhin al Bisericii Ortodoxe Sârbe din America de Nord și de Sud și Mitropolitul Iosif, Întâistătorul Eparhiei Bulgare Estice a Statelor Unite, Canadei și Australiei.

Între timp, în România Luna pentru viață 2022 se încheie sâmbătă cu Marșul pentru viață 2022 „Egalitate, echitate și sprijin din prima secundă și pe tot parcursul vieții”.

Foto credit: Freepik.com

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente