Mitropolitul Nicolae a numit doi preoţi pentru comunităţile Fredericksburg şi Norfolk din Virginia

Comunităţile româneşti din Fredericksburg şi Norfolk au un nou preot paroh. Preoţii Ionel Sătnoianu şi Ștefan Drăgoi au fost prezentaţi românilor din Virginia de Mitropolitul Nicolae al celor două Americi, la începutul acestei luni.

Ierarhul a fost însoţit în vizita pastorală de părintele protopop Daniel Ene – Coasta de Est a SUA.

Fredericksburg

Părintele Mitropolit s-a întâlnit vineri, 31 iulie, cu membrii Consiliului Parohial pentru a discuta „situația parohiei și planurile de viitor având în vedere prezența mult așteptată a unui preot paroh”.

Sâmbătă, 1 august, ierarhul a prezidat Sfânta Liturghie şi a vorbit în predică „despre taina Născătoarei de Dumnezeu pe care încercăm să o descoperim în acest post” şi a prezentat erminia icoanei Maicii Domnului cu pruncul.

„Maica își îmbrățișează Fiul cu dorința de a-l proteja, Fiul răspunde dragostei Maicii. Dar în această îmbrățișare strânsă descoperim taina dragostei Maicii și a Fiului, dragoste care a răscumpărat lumea: este taina jertfei, a dragostei răstignite pentru a-l mântui pe omul îndepărtat de la fața lui Dumnezeu”.

După slujbă, conform tradiţiei bisericeşti, ierarhul a oferit parohului Evanghelia, Sfânta Cruce şi chelile lăcaşului de cult. Mitropolitul Nicolae a explicat ceremonialul şi i-a îndemnat pe credincioși „să-l susțină pe noul paroh și să lucreze împreună la orice proiect duhovnicesc, pastoral, educațional sau administrativ”.

Misiunea Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica a fost înfiinţată în anul 2015.

Norfolk

Ierarhul a slujit duminică, 2 august, la Misiunea Nașterea Maicii Domnului din Norfolk, Virginia.

Omilia a avut ca temă centrală înmulţirea pâinilor, ierarhul explicând fragmentul din rugăciunea domnească care face referire la „pâinea cea de toate zilele”.

De asemenea, Părintele Mitropolit a vorbit despre importanţa Sfintei Euharistii.

„Când ne împărtășim primim pâinea cea de toate zilele, hrana trupească, dar această hrană trupească ni se face hrană spre veșnicie, devreme ce ne împărtășim cu Trupul și Sângele Mântuitorului spre iertarea păcatelor și spre viața de veci”.

La finalul liturghiei, ierarhul l-a instalat pe părintele Ștefan Drăgoi în demnitatea de paroh şi i-a oferit un antimis nou, explicând semnificaţia obiectului liturgic.

Antimisul este o pânză pătrată de in sau mătase pe care este întipărită icoana punerii în mormânt a Domnului Iisus Hristos.

Antimisul este aşezat întotdeauna pe Sfânta Masă, învelit în iliton, iar deasupra lui se aşează Sfânta Evanghelie. Fără antimis nu se poate oficia Sfânta Liturghie.

Misiunea Nașterea Maicii Domnului din Norfolk a fost înființată în anul 2007 și deservește orașele din sudul statului Virginia: Norfolk, Virginia Beach, Suffolk, Chesapeake, Portsmouth, Hampton, Newport News, Williamsburg și Richmond.

În zona Hampton Roads există multe familii de militari, aici existând și cea mai mare bază navală NATO. În aceasta zonă locuiesc aproximativ 150 de familii de români.

Foto credit: Mitropolia celor două Americi

Comentarii Facebook


Știri recente