Mitropolitul Irineu: Arta se găsește în spiritualitate, nicidecum în afara ei

Mitropolitul Irineu al Olteniei a afirmat în cadrul Simpozionului Internațional „Artă și spiritualitate în spațiul cultural-eclesiastic românesc”  din Craiova că „arta se găsește în spiritualitate, nicidecum în afara ei”.

La evenimentul din 7-8 iunie au participat: profesori universitari, cercetători, artiști și restauratori, informează site-ul Mitropoliei.

În deschiderea simpozionului Mitropolitul Irineu al Olteniei a vorbit celor prezenți despre valoarea și importanța artei în viața Bisericii.

Pornind de la ideea că tema simpozionului are o dimensiune polivalentă, ierarhul a remarcat că deplinătatea artei „este o dăruire și în același timp o stabilitate a celui care lucrează în spiritualitate”.

Înaltpreasfinția Sa a evidențiat faptul că arta este un dar de la Dumnezeu deoarece numai „Creatorul ne poate face așa cum este El”, iar din acest dar ne împărtășește și nouă „ pentru a realiza lucruri frumoase.”

Arta, a subliniat Mitropoitul Irineu al Olteniei, este bineplăcută deoarece a fost născută „din suflet, din spirit, din adâncimile cele mai profunde ale omului” și chiar dacă o putem înțelege cu mintea „până la spațiul acesta metafizic”, mai departe de atât putem pătrunde doar „prin credință”.

Simpozionul a ajuns anul acesta la a doua ediție și a fost organizat de profesorii de la Secția de Arte Vizuale a Facultății de Teologie din Craiova.

Foto credit: Mitorpolia Olteniei

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns


Știri recente

Satul românesc omagiat la Patriarhie

Satul românesc este omagiat zilele acestea la Catedrala Patriarhală prin veşmintele folosite în cultul divin public. Începând cu această duminică până joia viitoare slujitorii Catedralei Patriarhale vor purta la slujbe un set de veşminte cu…