Mitropolitul Irineu: Arta se găsește în spiritualitate, nicidecum în afara ei

Mitropolitul Irineu al Olteniei a afirmat în cadrul Simpozionului Internațional „Artă și spiritualitate în spațiul cultural-eclesiastic românesc”  din Craiova că „arta se găsește în spiritualitate, nicidecum în afara ei”.

La evenimentul din 7-8 iunie au participat: profesori universitari, cercetători, artiști și restauratori, informează site-ul Mitropoliei.

În deschiderea simpozionului Mitropolitul Irineu al Olteniei a vorbit celor prezenți despre valoarea și importanța artei în viața Bisericii.

Pornind de la ideea că tema simpozionului are o dimensiune polivalentă, ierarhul a remarcat că deplinătatea artei „este o dăruire și în același timp o stabilitate a celui care lucrează în spiritualitate”.

Înaltpreasfinția Sa a evidențiat faptul că arta este un dar de la Dumnezeu deoarece numai „Creatorul ne poate face așa cum este El”, iar din acest dar ne împărtășește și nouă „ pentru a realiza lucruri frumoase.”

Arta, a subliniat Mitropoitul Irineu al Olteniei, este bineplăcută deoarece a fost născută „din suflet, din spirit, din adâncimile cele mai profunde ale omului” și chiar dacă o putem înțelege cu mintea „până la spațiul acesta metafizic”, mai departe de atât putem pătrunde doar „prin credință”.

Simpozionul a ajuns anul acesta la a doua ediție și a fost organizat de profesorii de la Secția de Arte Vizuale a Facultății de Teologie din Craiova.

Foto credit: Mitorpolia Olteniei

Comentarii Facebook


Știri recente