Mitropolitul Iosif va participa la Fraternité Orthodoxe: Congresul caută soluții la problemele ortodocșilor din Occident

„Congresul, organizat la fiecare trei ani, își propune să caute soluții problemelor cu care se confruntă creștinii ortodocșii din această parte a Europei”, a declarat Sophie Stavrou, unul dintre organizatori şi profesor la Institutul Saint Serge din Paris.

Cel de-al XVI-lea Congres al Fraternité Orthodoxe în Europa Occidentală va avea loc în acest an, în perioada 1-4 noiembrie, în Manosque, Sainte-Tulle – Franța.

Patriarhia Română va fi reprezentată de Înaltpreasfințitul Părinte Iosif, Mitropolitul Ortodox Român al Europei Occidentale și Meridionale, și de Preasfințitul Părinte Marc, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Europei Occidentale și Meridionale, a transmis Alexandru Ojică, MOREOM.

Organizată sub egida Adunării Episcopilor Ortodocși din Franța (AEOF) tema din acest an va fi legată de citatul biblic „Îmi veți fie Mie martori” (Fapte 1, 8).

Vezi programul congresului.

Pe parcursul celor 4 zile vor fi organizate mai multe mese rotunde, ateliere de lucru dar și conferințe plenare ce vor acoperi mai multe subiecte cu impact în societatea occidentală și nu numai precum: „Un scandal contemporan: mărturisirea lui Hristos în societățile occidentale”, „Îmi veți fie Mie martori – tema mărturiei în Sfintele Scripturi”, „Integrarea comunităților ortodoxe în culturile occidentale”, „Media și Biserica, mijloc de comuniune și mărturie?” etc.

„Acest congres este un răspuns la răspândirea ortodocșilor în Europa Occidentală, împrăștiați în diferite țări și individualizați prin originea lor diferită – greacă, română, rusă”, afirmat.

„Toți credincioșii ortodocși, fie că vorbim de cler sau simpli credincioși, sunt invitați să participe la congres, al cărui punct culminant va fi Sfânta Liturghie din 4 noiembrie, celebrată în mai multe limbi și va exprima universalitatea credinței ortodoxe”, a declarat Sophie Stavrou.

Fraternité orthodoxe este o inițiativă eclesială născută în anii 1960 și dezvoltată în jurul unor personalități ale teologiei ortodoxe occidentale precum Olivier Clément, Elisabeth Behr-Sigel,Cyrille Argenti, Jean Tchékan.

Foto credit: Exarchat.eu/Arhivă

Comentarii Facebook


Știri recente