Mitropolitul Iosif se va ruga sâmbătă 26 mai pentru eroii români de la Soultzmatt

Mitropolitul Iosif va oficia sâmbătă, 26 mai, la Cimitirul militar românesc din Soultzmatt, o slujbă de pomenire a soldaților români care au trecut la cele veșnice în Primul Război Mondial pe frontul din Franța.

În acest loc au fost înmormântaţi 678 soldaţi români, luaţi prizonieri în Transilvania, care au murit în anul 1917, în urma regimului inuman impus de germani.

Programul evenimentelor

Evenimentul va începe cu slujba Utreniei de la ora 8:30. Liturghia va fi oficiată, de la ora 10:00, de Mitropolitul Iosif al Europei Occidentale și Meridionale și de Preasfințitul Sofian, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Germaniei, Austriei și Luxemburgului.

Slujba va avea loc la capela Schaeffertal, aflată în apropierea cimitirului. În continuare va fi oficiată slujba parastasului începând cu ora 13:00.

La ora 13.30 va avea loc ceremonia militară în cadrul căreia vor fi intonate imnurile României și al Franței, apoi vor fi depuse coroane de flori la mormintele soldaților.

Ulterior, între orele 17:00 – 19:00 va avea loc conferința Românii la sfârșitul Primului Război Mondial – România Mare. Prizonierii de război români, moderată de Cătălin Fudulu, membru al Oficiului Național pentru Cultul Eroilor.

Conferința se va desfășura la Maison des Associations, Place Frédéric Kessler, în orașul Soultzmatt.

Cimitirul militar din Soultzmatt

În data de 30 august 1919, statul francez a dăruit României platoul de la Val du Pâtre unde a fost amenajat actualul cimitir militar, pe locul fostului lagăr în care au fost suferit soldații români.

Cimitirul a fost inaugurat în 9 aprilie 1924 la ceremonie fiind prezenți Suveranii României de atunci: Regele Ferdinand I şi Regina Maria.

La baza crucii monumentale, la dorinţa Reginei Maria, au fost fixate patru plăci de marmură, dintre care una poartă o inscripţie în limbile română şi franceză:

“Soldaţi Români! Departe de patria voastră pentru care voi v-aţi jertfit, odihniţi-vă în pace, aureolaţi de glorie, în acest pământ, care nu vă mai este străin”.

Foto credit: Wikipedia

Comentarii Facebook


Știri recente