Mitropolitul Iosif le-a vorbit clericilor participanţi la Congresul MOREOM despre importanţa misiunii pastorale

Peste 700 de preoţi participă la Congresul Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale şi Meridionale organizat la Paris. În deschidere, Mitropolitul Iosif a explicat că misiunea pastorală, mai ales cea din ultimul deceniu, este de o importanţă majoră.

Chemarea la slujirea lui Hristos trebuie răsplătită cu responsabilitate şi misiune continuă, a remarcat ierarhul.

Nu trebuie uitat cuvântul Domnului ce se spune: «Nu voi M-ați ales pe Mine, ci Eu v-am ales pe voi…». De aceea noi, cei chemați la slujirea Mântuitorului Hristos trebuie să ne concentrăm eforturile în a-L sluji cu timp și fără timp, ridicându-ne la înălțimea demnității de slujitor al Domnului.

Congresul Mitropolitan este găzduit de Ambasada României la Paris. Foto Credit: Alexandru Ojică/MOREOM

Congresul se desfăşoară la Paris

Ambasada României la Paris este în perioada, 10-12 mai, gazda Congresului Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale și Meridionale.

Programul manifestărilor a început joi cu Sfânta Liturghie oficiată la Catedrala Mitropolitană de Preasfințitul Părinte Atanasie de Bogdania, Arhiereu vicar al Episcopiei Italiei.

Lucrările Congresului au debutat cu o slujbă de Te-deum oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Iosif al Europei Occidentale și Meridionale.

Pe lângă membrii Sinodului Mitropolitan, la congres participă, în calitate de invitat special, Înaltpreasfințitul Părinte Emmanuel, Mitropolitul ortodox grec al Patriarhiei Ecumenice în Franța și președinte al Adunării Episcopilor Ortodocși din Republica Franceză.

Totodată, dintre oficialităţile prezente menţionăm: Excelența Sa Luca Niculescu, Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențail al României în Republica Franceză și Principatul Monaco, Excelența Sa Adrian Cioroianu, Delegat permanent al României la UNESCO, doamna Natalia Intotero, Ministrul pentru românii de pretutindeni și Ana Taban, consilier al Ambasadorului Republicii Moldovei în Franța.

Mesajul Patriarhului Daniel 

Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei, a dat citire mesajului Preafericitului Părinte Daniel care a evidențiat lucrarea rodnică a ierarhilor români din Occidentul Europei:

„Contextul schimbărilor majore, intervenite odată cu evenimentele din 1989, a determinat emigrarea unui număr foarte mare de fii ai Bisericii noastre către țările din Europa Occidentală și Meridională, acest fenomen determinând modificări considerabile în structura Arhiepiscopiei și respectiv (din octombrie 2001), a Mitropoliei Ortodoxe Române care cuprinde în jurisdicția sa țările din această parte a Vechiului continent.

Astfel, dacă la alegerea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Iosif, Arhiepiscopia Europei Occidentale și Meridionale cuprindea 30 de parohii și o mănăstire, după 20 de ani, Mitropolia Europei Occidentale și Meridionale are 518 parohii și paraclise, 182 de filii și misiuni, 21 de mănăstiri și schituri, numărul românilor ortodocși fiind estimat la peste 3 milioane”.

Mitropolitul Irineu al Olteniei citind mesajul Patriarhului Daniel. Foto credit: Alexandru Ojică/MOREOM

Comunitatea eclesială reuneşte repere identitare

În cuvânt de bun-venit, Excelența Sa domnul Luca Niculescu a amintit de contribuția Bisericii Ortodoxe în viața diasporei:

„Cred că și astăzi cei care se adună în jurul Catedralei și al Bisericii în general, găsesc în această comunitate dinamică și solidară și mijloacele de a-și păstra identitatea, cultura, valorile; găsesc aici, în același timp, resursele pentru a construi, zi de zi, relațiile dintre țara natală și cea în care au ales să-și împlinească destinul”.

În continuare, Excelența Sa a dat citire mesajului domnului Sergiu Nistor, consilier prezidențial pentru Cultură, Culte și Centenar.

„Acest Congres, care se bucură deja de o frumoasă tradiție, dovedește necesitatea dezbaterii temelor de actualitate din viața Bisericii, din cea a diasporei românești. Prin provocări complexe, lumea în care trăim ne oferă tot atâtea prilejuri de mărturisire a credinței”.

„Sunteți un semn al comuniunii și al deschiderii față de celelalte popoare”

Mitropolitul Emmanuel al Franței a subliniat buna cooperare cu Înaltpreasfinţitul Părinte Iosif și cu membrii Sinodului Mitropolitan, menționând importanța mărturiei credinței ortodoxe și a fidelității de Biserica lui Hristos.

„Prezența voastră numeroasă astăzi aici este o mărturie a credinței ortodoxe în Occidentul Europei. Sunteți un semn al comuniunii și al deschiderii față de celelalte popoare”, a spus Înaltpreasfinţia Sa .

El a subliniat că „trebuie să rămânem în continuare împreună”, noi „creștinii ortodocși de diferite neamuri, uniți de duhul rugăciunii”.

„Nu peste mult timp România, în anul 2019 va prelua pentru un semestru președinția Consiliului Uniunii Europene și în acest sens are datoria de a promova ideea unei Europe puternice și unite!”

Biserica îi sprijină pe românii din diaspora

La rândul său doamna Natalia Intotero, Ministru al românilor de pretutindeni, a transmis mesajul Guvernului României cu prilejul acestui eveniment:

„Pentru câteva zile Ambasada României la Paris îmbracă haine de sărbătoare. Știm că în afara granițelor țării noastre se află aproximativ 10 milioane de români, o a doua Românie am putea spune, iar Biserica Ortodoxă Română, alături de autoritățile statului român, are o mare implicare în sprijinirea românilor de pretutindeni”.

Mesajului Monseignerului Michel Aupetit, Arhiepiscopul Parisului, a fost citit de Preasfințitul Părinte Marc, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Europei Occidentale.

Congresul Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale și Meridionale se organizează la fiecare 2 ani, de fiecare dată în altă țară, ce se află în jurisdicția sa.

Foto credit: Alexandru Ojică/MOREOM

Comentarii Facebook


Știri recente