Mitropolitul Iosif la Putna: Sf. Ștefan a transfigurat lumea prin rugăciune, credință, dragoste de neam

Mitropolitul Iosif a spus marți la hramul Mănăstirii Putna că „Sfântul Ștefan a transfigurat lumea aceasta prin rugăciune, credință, smerenie, prin dragoste de familie și de neam, care a devenit familia lui”.

„Orice a făcut, L-a căutat pe Hristos Domnul”, a evidenţiat Mitropolitul Ortodox Român al Europei Occidentale şi Meridionale.

Mii de credincioși din toată țara au participat marţi la sărbătoarea ctitorului și ocrotitorului spiritual al Mănăstirii Putna: Sfântul Voievod Ștefan cel Mare, la 27 ani de la canonizarea lui în Biserica Ortodoxă Română.

Această sărbătoare a fost instituită ca cel de-al doilea hram al așezământului, după hramul istoric „Adormirea Maicii Domnului”, în anul 2010.

Manifestările religioase au început în seara zilei de 1 iulie 2019 cu Slujba Privegherii, oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților.

Sfânta Liturghie în ziua de hram a fost oficiată de un sobor de cinci ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române.

Mitropolitul Iosif a rostit cuvântul de învăţătură din timpul Sfintei Liturghii şi a prezentat aspecte din viaţa Sfântului Domnitor Ştefan cel Mare.

„Aici, la Putna, ne trezim față în față cu domnul Moldovei, Sfântul voievod Ștefan cel Mare, care în toată viața lui le-a făcut pe cele ale Martei și pe cele ale Mariei, care a construit biserici, mănăstiri, dar și palate, și cetăți și a întărit poporul și țara cu ziduri văzute, de piatră, și ziduri nevăzute, duhovnicești, ale rugăciunii și ale cuvântului lui Dumnezeu care nu lipsea din gura lui”.

„Ștefan a devenit pentru noi un model de urmat, pentru că în toate câte a făcut nu a uitat niciodată care este Ușa prin care intrăm în Împărăția lui Dumnezeu, adică Hristos. Și după ce intrăm în Împărăție, trebuie să ieșim din ea spre lume”.

„Căci Dumnezeu ne-a pus în lumea aceasta ca s-o transformăm, nu ca să o distrugem. Pe ce punem mâna să devină mai frumos, mai înțelegător, să facem lumea aceasta materială transparentă prezenței lui Dumnezeu”.

„Acest mare voievod rămâne o lumină care nu poate fi ascunsă sub obroc, o lumină care s-a aprins din Lumina cea adevărată. Lui să-i fim și noi astăzi următori, oriunde am trăi”, a spus Înaltpreasfinţia Sa.

După Sfânta Liturghie a fost susținut un recital de muzică și poezie patriotică și religioasă mai multe coruri:

  • Grupul vocal tradițional „Ai lui Ștefan, noi oșteni” al Liceului Tehnologic „Ion Nistor” Vicovu de Sus,
  • Corul de bărbați al Parohiei „Sfântul Nicolae” Salcea,
  • Corul de copii „Binevestitorii misionari” al Parohiei Dornești,
  • Corul „Glasul Bucovinei” al Școlii Militare de Subofițeri de Jandarmi „Petru Rareș” Fălticeni.

A urmat depunerea de coroane de flori la mormântul Sfântului Ștefan cel Mare, apoi s-a desfășurat o ceremonie militară.

Foto credit: Mănăstirea Putna

Comentarii Facebook


Știri recente