Mitropolitul Iosif în dialog cu copiii la Putna: Ce înseamnă iertarea? | VIDEO

Mitropolitul Iosif al Europei Occidentale și Meridionale a oficiat joi Sfânta Liturghie la Mănăstirea Putna cu prilejul taberei de vară NEPSIS. În cateheza rostită după citirea textului evanghelic, ierarhul a dialogat cu cei mai mici dintre participanți pe tema iertării.

Pornind de la textul evanghelic citit la slujbă (Matei 18: 18-22; 19: 1-2, 13-15) și de la rugăciunea Tatăl nostru Părintele Mitropolit i-a întrebat pe copii ce înseamnă pentru ei iertarea.

„Deci ce înseamnă iertarea? Pace, bucurie și ușurare”, a concluzionat Înaltpreasfinția Sa. „Atunci când te iartă cineva ai din nou poftă de viață: copiii au poftă de joacă, oamenii mari de muncă, să transforme lumea asta”.

Mitropolitul Iosif a adăugat că iertarea reprezintă o reînnoire a vieții și a sufletului.

„Deci iată că Domnul Hristos în Evanghelia de astăzi ne învață cum să ne reînnoim sufletul, cum să îl reînviem din păcat”.

Referitor la cuvintele „Oricâte veţi lega pe pământ vor fi legate şi în cer, şi oricâte veţi dezlega pe pământ vor fi dezlegate şi în cer”, Părintele Mitropolit a explicat că „nu preotul ne leagă, ci noi ne legăm pe noi înșine, adică noi nu ne iertăm pe noi înșine prin faptul că nu iertăm pe alții”.

Adresându-se în continuare atât copiilor mici cât și celor mari „că toți suntem copiii Domnului”, ierarhul a subliniat ideea principală a pericopei evanghelice:

„Ca să ne reînnoim viața trebuie să avem credință, să recunoaștem păcatele noastre și să primim iertare de la Dumnezeu, dar condiția ca Dumnezeu să ne ierte este ca noi la rândul nostru să-i iertăm pe ceilalți”.

Luni, 23 iulie 2018, Mitropolitul Iosif a oficiat Sfânta Liturghie în deschiderea taberei de la Nemțișor.

Foto: captură video Mănăstirea Putna

Comentarii Facebook


Știri recente

În imagini: Ziua Colegiului Național Sfântul Sava

Elevii și profesorii prestigioasei instituții de învățământ, Colegiul Național Sfântul Sava, au serbat ziua liceului, vineri, 3 decembrie 2021, în contextul apropierii sărbătorii Sfântului Cuvios Sava cel Sfințit (5 decembrie). Sărbătoarea a debutat cu o…