Mitropolitul Iosif a liturghisit de hramul parohiei din Nisa

Mitropolitul Iosif al Europei Occidentale şi Meridionale a oficiat luni, 21 mai, liturghia de hramul parohiei ortodoxe româneşti din Nisa.

În prezent, comunitatea din această zonă a Franţei a interprins numeroase demersuri în vederea construirii propriului locaş de cult. Piatra de temelie a viitoarei biserici a fost sfinţită în data de 22 mai 2016.

În cadrul liturghiei din 21 mai 2018, ierarhul a hirotonit preot pe diaconul Cornel Andruşcă şi diacon pe Adrian Malishevski.

Sărbătoarea parohiei a continuat după slujbă, în cursul serii, cu un program artistic cu specific românesc.

Copiii au încălzit inimile spectatorilor cu jocuri populare românești din diferite zone ale României, pregătite cu multă dăruire de doamna Maricela Romaniuc și domnișoară Elena Fecioru.

Apoi, piese clasice semnate de George Enescu, Nicolae Brediceanu și Bela Bartok au fost interpretate de către mezzo-soprana Simona Totelecan, baritonul Pr. Ioan Hotenski și pianista Nelly Fourcade, program mult apreciat de către publicul român și francez în egală măsură, a declarat pentru Agenţia de ştiri Basilica paroh Radu Totelecan.

IPS Iosif adresându-se membrilor comunităţii din Nisa. Foto credit:Basilica.ro

În cuvântul său, Părintele Mitropolit Iosif a subliniat importanţa „moștenirii pe care cei de azi o lasă copiilor”, făcând referire la biserica ce urmează a fi construită în Nisa.

„A lor, a copiilor, este donația. Ei vor fi, alături de părinții lor, ctitori și beneficiari a tot ceea ce înseamnă slujirea lui Dumnezeu în această parte a Franței”, a subliniat Înaltpreasfinţia Sa.

Terenul pe care se va construi noua biserică a fost achiziționat de în anul 2011, iar în 2015 primăria a acordat autorizația pentru construcție.

Comunitatea ortodoxă  română  din Nisa și-a propus să construiască un locaș de cult ortodox, care să reflecte identitatea naţională şi valorile spirituale ale diasporei româneşti.

Foto credit: basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente