Mitropolitul Ioan la Academia Română: Mai întâi să-i ajutăm și apoi să-i judecăm pe oameni

Mitropolitul Ioan al Banatului a susținut joi la filiala din Timișoara a Academiei Române Conferința „Judecata Nevinovatului din Nazaret”.

Au participat academicieni și cercetători, studenți și preoți, jurnaliști și istorici, oameni de cultură și credincioși dornici să audă cuvântul chiriarhului despre Săptămâna Pătimirilor, despre vinderea Mântuitorului și Cina cea de Taină, despre judecata pripită și ilegală la care a fost supus Nevinovatul din Nazaret și despre răstignirea Sa.

Conferința a reprezentat o adevărată lecție de istorie biblică și laică, de exegeză și jurisprudență, încadrată în contextul lumii iudaice și greco-romane, se arată pe site-ul oficial al Mitropoliei Banatului.

Mai întâi să-i ajutăm și apoi să-i judecăm pe oameni

Înaltpreasfințitul Părinte Ioan a subliniat rolul paradoxal al tâlharului care l-a apărat pe Iisus, în contrast cu cei considerați oameni drepți și a îndemnat să nu ne grăbim să judecăm și să dăm verdicte.

„Să nu ne judecăm semenii prea repede, la prima vedere, și să fim mai îngăduitori cu toți că, iată, dintre toți cei care erau atunci în Ierusalim, un tâlhar l-a apărat pe Domnul Hristos”.

„Putem învăța așadar și de la oamenii cu mai puțină școală, dar cu o anumită înțelepciune dăruită de Dumnezeu; prin urmare, avem de învățat să fim mai cumpătați în relațiile pe care le avem cu semenii noștri”.

„Să nu judecăm imediat și să dăm verdicte; mai întâi să-i ajutăm și apoi, dacă este cazul, să-i judecăm”, a precizat Înaltpreasfinția Sa.

Evenimentul a fost deschis printr-un recital de cântări pre-pascale interpretate de Corul Facultății de Teologie din Timișoara, dirijat de preotul asist. univ. drd. Laurian Popa.

Conferința a fost organizată de Academia Română, filiala Timișoara, împreună cu Mitropolia Banatului și Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România, filiala „Valeriu Braniște” Timiș.

Foto credit: Mitropolia Banatului


Știri recente