Mitropolitul Ioan în Biserica Martirilor din Timișoara. Recunoștință față de preoții care au participat la Revoluție

La 30 de ani de la începutul Revoluției din 1989, Mitropolitul Ioan al Banatului s-a rugat pentru sufletele timișorenilor care s-au jertfit în acele zile pentru libertatea de credință și de neam. Ierarhul și-a exprimat recunoștința față de preoții bănățeni care au participat la evenimente.

Ziua de 17 decembrie este zi de doliu în Timișoara. Manifestările comemorative au început la miezul nopții în „Biserica Martirilor” din Timișoara, în subsolul căreia se află urna cu o parte din cenușa eroilor martiri arși la crematoriul din București, pentru a li se șterge orice urmă.

Mitropolitul a participat la Sfânta Liturghie la care au fost pomenite numele celor 101 eroi martiri cunoscuți pentru sacrificiul suprem pe care l-au depus în decembrie 89.

La finalul slujbei, Părintele Mitropolit și-a exprimat recunoștința față de clericii care au participat la manifestații.

„Zece preoți au fost în Piața Libertății”, a precizat IPS Ioan.

Dintre aceștia, ierarhul l-a menționat pe Pr. Radu Reja care a venit în Timișoara atunci cu 200 de persoane din satul Biled pe jos, aproximativ 24 kilometri.

„200 de oameni dintr-un sat să-i aduci.. Unde i-a dus? Trebuia să-i ducă rai, dar i-a dus în iad, în mijlocul gloanțelor”, a spus Mitropolitul Banatului.

Ierarhul l-a evidențiat și pe Pr. Ioan Mura de la Parohia Calacea care a mers atunci cu drapelul în fața demonstranților pe străzile Timișoarei.

Pr. Ioan Mura prezintă jumătate din drapelul pe care l-a purtat la Revoluție. ©Mitropolia Banatului

În semn de prețuire și recunoștință, Înaltpreasfinția Sa a conferit preoților luptători în revoluție „Acte de cinstire”, pentru contribuția lor deosebită la susținerea idealurilor de libertate, demnitate și libera manifestare a sentimentelor religioase.

Potrivit site-ului oficial al Mitropoliei Banatului, au fost distinși pr. conf. univ. dr. Constantin Jinga, rănit grav la revoluție și pr. Ioan Mura de la Parohia Calacea, precum și preoții pensionari: pr. Radu Reja de la parohia Biled, pr. Stelian Borza de la parohia Timișoara Mehala, pr. Sorin Rațiu de la parohia Timișoara Sf. Ilie Fabric și pr. Ilie Dumitru de la parohia Becicherecu Mic.

Ierarhul a precizat că pe lângă acești preoți vrednici luptători împotriva unui regim represiv și ateu, încă patru preoți timișoreni, din păcate plecați la Domnul, au participat la protestele din zilele Revoluției.


Un alt moment comemorativ a avut loc în aceeași zi, la catedrala mitropolitană din Timișoara, unde s-a săvârșit o slujbă de pomenire a eroilor martiri căzuți la Timișoara în ziua de 17 decembrie 1989.

Foto credit: Mitropolia Banatului

Comentarii Facebook


Știri recente