Mitropolitul Ioan: Hristos trebuie să fie acceptat ca Dascăl sau Pedagog în școlile noastre românești

Mitropolitul Ioan a transmis un mesaj la începutul noului an şcolar în care a explicat de ce „Hristos trebuie să fie acceptat ca Dascăl sau Pedagog în școlile noastre românești”.

„Dumnezeu Se descoperă copiilor, pentru că ei au ochii, mintea și inima curate. Iată că acești copii nu cer semne, nu cer minuni, pentru că ei, dacă trăiesc în curăție, în sfințenie, Îl văd mai îndeaproape pe Dumnezeu care este acolo în mijlocul lor, este chiar în jocul lor”.

„O carte este o casă a Logosului, este o casă zidită din cuvinte. În acest sens, copiii scriu cu inima, nu cu condeiul la școală. Elevii trebuie nu doar să trăiască în aceste case, ci și să le construiască, să zidească ei înșiși lăcașuri din cuvânt”.

Participarea preoților la fiecare deschidere a noului an școlar reprezintă în fapt, a continuat ierarhul, o „sfințire a cărții, iar nu numai o sfințire a timpului și a spațiului destinat cunoașterii în școală, Preoții noștrii găsesc, an de an, în școlile noastre o lumină aprinsă, un foc sacru, o candelă aprinsă a culturii noastre românești, prin care se oferă lumină din lumină minților aflate pe tărâmul cunoașterii”.

„Hristos ne-a lăsat, aici, această candelă aprinsă, din care să luăm și noi lumină și s-o oferim elevilor, dacă vrem să avem o generație a luminii și nu a întunericului”.

Părintele Mitropolit a mai semnalat că la şcoală clasa devine pentru o oră biserică, devine casă a lui Dumnezeu în care El coboară cu sfinții Săi.

„Din păcate, unii părinți își condamnă copiii la necunoașterea lui Dumnezeu și la împărțirea lor în creștini și atei încă din timpul școlii. Bunul Dumnezeu să întoarcă din țări îndepărtate pe părinții copiilor din țara aceasta ca să-și crească pruncii în iubirea Lui”, atrage atenţia Mitropolitul Ioan.

El a spus că „trebuie să cunoaștem, să știm ce este lumina”.

„În fața unui izvor bem apă în mod diferit, proporțional cu setea noastră. Același lucru este și aici, pe cât Îl iubim pe Dumnezeu, pe atât Îl și luăm. Întreaga viață va trebui să ne întrebăm: Am primit oare Duhul Sfânt? (Faptele Apostolilor 19:2). Aici este descoperirea sau trezirea sinelui, pe care îl simt sau nu, El există, este sinele meu, este Dumnezeul meu”.

Mitropolitul Banatului are şi câteva reflecţii asupra societăţii de astăzi care ar trebui să se întrebe: Ce fel de om dorește să lase în urma ei? Un om al fatalismului sau o societate care privește dincolo de asfințitul soarelui?

„În situația pandemică de astăzi, omul a descoperit, pe lângă frica de ceva din lume, și frica de golul lumii, adică de a se confunda în lume. Prima este frica de a pierde ceva din lume – a nu pierde prilejurile de plăcere care l-ar întoarce la intimitatea sa, la trăirea prin sine însuși”.

„Cea din urmă frică, aceea de a fi înnecat în lume, îi revelează, însă, caracterul său de ființă spirituală făcută pentru legătura cu Dumnezeu. În frica de Dumnezeu deci se manifestă conștiința destinului nostru etern de a nu ne asimila cu lumea, perspectiva pierderii totale în ea”.

În încheiere, Mitropolitul L-a rugat pe Dumnezeu „să îi ocrotească pe toți elevii, părinții, învățătorii și profesorii, să le dăruiască sănătate și să le lumineze mintea către toată învățătura cea bună”.

Foto credit: Mitropolia Banatului


Urmărește-ne și pe Twitter: @AgentiaBasilica și @BasilicaPhotos!

Vă mulțumim că citiți Basilica.ro.

Comentarii Facebook


Știri recente