Mitropolitul Ioan al Banatului a oficiat o slujbă de pomenire pentru Avram Iancu

Înaltpreasfinţitul Părinte Ioan al Banatului a oficiat duminică, 9 septembrie 2018, o slujbă de pomenire pentru Avram Iancu în satul Ţebea, unde este înmormântat cel numit „Crăişorul Munţilor”.

Avram Iancu a trecut la cele veşnice în data de 10 septembrie 1874 în casa lui Ioan Stupină, zis Lieber, din Baia de Criș, iar în data 13 septembrie a fost îngropat, conform dorinței sale, lângă gorunul lui Horea din cimitirul Eroilor – Ţebea.

Pomenirea a fost prilejuită de împlinirea a 146 ani de la trecerea la Domnul a lui Avram Iancu. Alături de Mitropolitul Banatului au slujit Preasfințitul Părinte Gurie, Episcopul Devei și al Hunedoarei, și Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Aradului.

Slujba parastasului a fost precedată de Sfânta Liturghie oficiată în biserica parohiei cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”, informează site-ul oficial al Eparhiei Devei şi Hunedoarei.

La parastas, Înaltpreasfințitul Părinte Ioan a rostit un cuvânt în care a evocat personalitatea eroului național Avram Iancu și importanța sărbătorilor desfășurate în memoria acestuia, mai ales în acest an în care aniversăm 100 de ani de la Marea Unire.

Preasfințitul Părinte Episcop Gurie a mulțumit ierarhilor, sfințiților slujitori și tuturor celor prezenți pentru „bucuria de a se fi rugat împreună în această zi de aleasă sărbătoare”.

Manifestările de la Țebea au continuat cu depunerea de coroane la mormântul eroului Avram Iancu și cu un spectacol de folclor.

Foto credit: Episcopia Devei şi Hunedoarei

Comentarii Facebook


Știri recente