Mitropolitul Ioan a pomenit victimele deportărilor în Bărăgan la 70 de ani de la eveniment

Părintele Mitropolit Ioan al Banatului s-a rugat duminică, la Sfânta Liturghie de Rusalii, pentru victimele deportărilor în Bărăgan. Supraviețuitori ai exilului în Bărăgan au evocat experiența după slujbă.

La slujbă au participat membrii Asociației Foștilor Deportați în Bărăgan – Filiala Timișoara.

Aceștia i-au oferit mitropolitului diploma și medalia „70 de ani de la deportarea în Bărăgan”, pentru contribuția la păstrarea memoriei acestui trist moment.

Au vorbit supraviețuitori ai deportării: Preotul Mircea Lăutaș, care, în noaptea de 18 spre 19 iunie 1951 a fost deportat la vârsta de patru luni, deși suferea de tuse convulsivă, Petru Mirciov și Cornelia Fiat.

Ei au dat mărturie despre oroarea ruperii legăturii sfinte cu pământul natal și înstrăinarea forțată în labirintul arid al Bărăganului.

Deportările în Bărăgan au avut loc chiar în noaptea de Rusalii din 1951, pe fondul conflictului izbucnit între Stalin și liderul comunist de la Belgrad, Iosip Broz Tito.

Au fost relocați forțat în Câmpia Bărăganului 40.000 de locuitori aflați pe o rază de aproximativ 25 de kilometri la granița cu Iugoslavia: din județele Timiș, Caraș-Severin și Mehedinți.

Deportații nu au fost sprijiniți cu nimic, ci au fost obligați să învețe să supraviețuiască de la zero. Pentru aceștia, Bărăganul a fost un fel de închisoare în aer liber, sau un exil în pustiu, în „Siberia românească”.

Foto credit: Mitropolia Banatului

Comentarii Facebook


Știri recente