Mitropolitul Ioachim de Elenopolis a oficiat Liturghia de hramul Așezământului Românesc de la Ierusalim

Mitropolitul Ioachim de Elenopois a oficiat duminică Sfânta Liturghie la Așezământul românesc de la Ierusalim cu ocazia hramului închinat Sf. Mare Mucenic Gheorghe (conform calendarului ierusalimitean).

Ierarhul a oficiat Sfânta Liturghie în calitate de delegat al Patriarhului Ierusalimului. Din soborul slujitor a făcut parte și Arhim. Teofil Anăstăsoaie, reprezentantul Patriarhiei Române în Ţara Sfântă şi superiorul Aşezămintelor româneşti de la Ierusalim, Iordan și Ierihon.

La slujbă au fost prezente mai multe grupuri de pelerini din Romania, precum și psalți din Grupul Tronos, dirijați de pr. Arhid. Mihail Bucă, care au oferit răspunsurile liturgice.

Din partea Ambasadei României în Tel Aviv a participat Consulul Traian Pleșcan.

Mitropolitul Ioachim i-a binecuvântat pe credincioșii prezenți și a transmis mesajul de felicitare din partea Patriarhului Ierusalimului, Preafericitul Părinte Teofil al III-lea.

La finalul slujbei din 6 mai 2018, în semn de mulțumire, Arhim. Teofil Anăstăsoaie, a oferit în dar Mitropolitului Ioachim o icoană pictată în România.

 Așezământul românesc de la Ierusalim

Principala sa misiune este aceea de a reprezenta Biserica Ortodoxă Română la Mormântul Domnului Iisus Hristos și la celelalte locuri sfinte din Palestina biblică.

Prin delegatul său la Sfintele Locuri, Patriarhia Română menține legături cu Patriarhia Ierusalimului și cu toate celelalte unități bisericești din Țara Sfântă.

Slujba punerii pietrei de te­me­lie a bisericii a avut loc la sărbătoarea Adormirii Maicii Dom­nului, în ziua de 15 august 1935, şi a fost săvârşită de arhimandritul Iov, marele eclesiarh al Sfântului Mor­mânt, împre­u­nă cu diaconul Aristobulos, de la Patriarhia Ierusalimului.

La propunerea arhimandritului Lucian Florea, pe atunci reprezentant al Patriarhiei Române la Locurile Sfinte,  în iunie 1965, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a aprobat noua denumire a aşezământului: Reprezentanţa Patriarhiei Române din Ierusalim.

Lăcașul de cult a fost sfințit în 28 mai 1975 de Patriarhul Iustinian, aflat într-o vizită oficială la Locurile Sfinte.

La slujbă a asistat Patriarhul Benedict al Ierusalimului, ierarhi, reprezentanţi ai autorităţilor de stat, precum şi 250 de credincioşi români aflaţi la Ierusalim

Biserica a fost așezată sub ocrotirea Sfântului Mare Mucenic Gheorghe.

Foto credit: Așezământul românesc de la Ierusalim

Comentarii Facebook


Știri recente