Mitropolitul Ilarion de Volokolamsk: A fost realmente o discuție de la inimă la inimă

Într-un briefing de presă la sediul Departamentului pentru Relații Externe Bisericești al Patriarhiei Moscovei, Mitropolitul Ilarion de Volokolamsk a făcut declarații despre întâlnirea dintre Întâistătătorii Bisericii Constantinopolului și Bisericii Ortodoxe Ruse care a avut loc vineri dimineață la Fanar.

„Discuția a durat în total două ore și jumătate. A fost foarte sinceră, foarte cordială. A fost realmente o discuție de la inimă la inimă”, a subliniat Mitropolitul Ilarion.

„Această întâlnire a fost importantă mai întâi pentru întărirea relațiilor personale dintre cei doi patriarhi și, desigur, pentru întărirea relațiilor bilaterale dintre cele două Biserici”.

„Interlocutorii au atins o varietate de aspecte inclusiv cele de pe agenda privind relațiile bilaterale, precum și probleme legate de unitate pan-ortodoxă”.

„Discuția, care a început într-o atmosferă foarte sinceră, s-a încheiat într-o notă foarte prietenească, iar patriarhii au făcut schimb de daruri”, a menționat președintele Departamentului de Relații Externe Bisericești.

Întrebat cu privire la situația din Ucraina și concluziile la care au ajuns cei doi Întâistătători, Mitropolitul Ilarion a spus că nu consideră că ar trebui sau că are dreptul să dezvăluie conținutul discuției dintre patriarhi „deoarece dacă ar fi dorit ca această discuție să aibă un format deschis, ar fi făcut acest lucru înaintea presei. Nu s-a întâmplat. A fost o discuție privată dar a fost o discuție fraternă”.

„Această întâlnire a oferit o oportunitate pentru schimbul de informații, cum s-ar spune, să ne sincronizăm ceasurile”.

„Într-adevăr, foarte des una dintre părți primește propriile informații, în timp ce cealaltă parte este în posesia a diferitor informații, iar întâlnirile de acest tip oferă o ocazie pentru exprimarea diferitelor puncte de vedere pe aceeași problemă și să ajungă imediat sau ulterior la un numitor comun”.

Foto: mospat

Comentarii Facebook


Știri recente