Mitropolitul Europei Occidentale a sfințit pictura mănăstirii românești din Portugalia

Înaltpreasfințitul Părinte Iosif a sfințit duminică pictura bisericii Mănăstirii „Adormirea Maicii Domnului” din Aldeia de Santa Margarida, singurul așezământ monahal românesc din Portugalia. 

I-au fost alături în slujire Preasfințitul Părinte Timotei, Episcopul Ortodox Român al Spaniei și Portugaliei, Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului,  Preasfințitul Părinte Teofil de Iberia, Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei și Portugaliei și mai mulți clerici.

Slujba Sfințirii a fost urmată de Sfânta Liturghie oficiată la altarul de vară și prezidată de Părintele Mitropolit Iosif.

Răspunsurile liturgice au fost date de membri ai Coralei Armonia a Arhiepiscopiei Tomisului.

Mitropolitul Iosif a vorbit despre pictura bisericească, afirmând că aceasta „este un grai în culoare care ne vorbește despre Dumnezeu, Care vine, Care se face asemenea nouă, Care gingășește cu noi, Care are o atenție atât de minunată cu noi, oamenii, care ne mângâie și ne îngrijește sufletul și trupul, dăruindu-ne atâtea daruri”.

Foto: Obispadoortodoxo.es

„Când intrăm în biserică să avem impresia că intrăm în Rai. Pictura unei biserici reprezintă Împărăția Cerurilor desenată, scrisă”, a spus ierarhul.

Înaltpreasfințitul Părinte Iosif a explicat și Evanghelia Samarineanului milostiv: „Nici Legea și nici cântarea Psalmilor, care îi închipuie pe cei doi, pe preot și pe levit, nu mântuiește, ci mântuiește cel care împlinește voia Lui Dumnezeu, cel care se face aproapele celui căzut în mâinile tâlharilor”.

„Noi, aici, am deschis o casă de oaspeți; am Sfințit o casă de oaspeți, în care ajunge să intrăm și să ridicăm ochii noștri la ziduri și să vedem acolo cuvântul Lui Dumnezeu care ne spune: iubește-l pe aproapele tău, faceți-vă samarineni, precum Eu m-am făcut pentru voi.”

În cadrul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Părinte Timotei l-a hirotonit diacon pe rasoforul Onufrie, pe seama mănăstirii.

Din partea Părintelui Patriarh, Episcopul Spaniei și Portugaliei a oferit Părintelui Protosinghel Andrei Jilcu, starețul mănăstirii, Ordinul Sanctus Stefanus Magnus pentru clerici, iar ctitorului Arsenie Szeker Ordinul Sanctus Stefanus Magnus pentru mireni.

Foto: Obispadoortodoxo.es

 

De asemenea, doamna Loredana Szeker a fost distinsă cu Crucea Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei și Portugaliei pentru mireni. Au primit Diplome de recunoștință și alți credincioși care s-au implicat în ctitorirea mănăstirii.

Starețul mănăstirii le-a mulțumit ierarhilor prezenți la eveniment oferindu-le câte o icoană.

Aşezământul monahal din Aldeia de Santa Margarida, din regiunea Castelo Branco, a fost sfinţit în noiembrie 2019 de Mitropolitul Iosif al Europei Occidentale şi Meridionale și de Arhiepiscopul Varsanufie al Râmnicului.

A fost construit pe terenul unei foste ferme de măslini și portocali, iar pentru biserică s-au folosit zidurile de piatră ale unui fost grajd. Pereții exteriori ai bisericii sunt îmbrăcați în granit, specific zonei în care se află mănăstirea.

Obștea este formată din Părintele Protosinghel Andrei Julcu – starețul așezământului, părintele Daniel, ierodiaconul Onufrie și rasoforii Efrem și Ștefan.

Foto: Facebook / Mariana Crihana (deschidere)

Comentarii Facebook


Știri recente