Mitropolitul de Zimbabwe este recunoscător Patriarhului României pentru sprijinirea Ortodoxiei din Africa

Reprezentantul Patriarhiei Alexandriei la Congresul Internaţional de Teologie Pavlia, Înaltpreasfinţitul Părinte Serafim, Mitropolit de Zimbabwe și Angola, a vorbit despre activitatea misionară a întregii Biserici şi a evidenţiat sprijinul pe care Biserica Ortodoxă Română îl acordă ortodocşilor din Africa.

„Biserica din România îi ajută pe credincioșii noștri, atât din punct de vedere spiritual, cât și material, în special în țările din Africa Orientală”, a subliniat ierarhul evidenţiind că aceasta reprezintă o altă formă a lucrării misionare.

Înaltpreasfinţia Sa a reiterat şi faptul că „prin binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel se oferă unor tineri din Kenia sau Tanzania posibilitatea să studieze teologia ortodoxă în Facultăți de Teologie din România, iar apoi să se întoarcă ca să ajute prin lucrare misionară populațiile din țările lor”.

„Pentru aceasta suntem recunoscători, atât față de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, cât și față de membrii Sfântului Sinod și de poporul dreptcredincios din Biserica Ortodoxă Română, care este fruntaș în lucrarea dragostei, prin care contribuie și la unitatea văzută între Bisericile Ortodoxe Locale”, a spus Înaltpreasfinţia Sa

Congresul se desfăşoară în perioada 26-29 iunie 2018.


Traducere realizată de Preasfinţitul Părinte Siluan, Episcopul Ortodox Român al Ungariei:

Lucrarea misionară privește întreaga Biserică Ortodoxă și acest lucru nu reiese doar din practica Bisericii, prin persoana Sfântului Apostol Pavel, pe care îl cinstim la acest Congres de Teologie, ci și din importanta hotărâre comună a Bisericilor Ortodoxe Autocefale surori, exprimată în cadrul Sfântului și Marelui Sinod din Creta, prin Enciclica finală, în care se accentuează faptul că această activitate misionară privește întreaga Biserică, în ansamblul ei.

Astfel, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Teodor al Alexandriei și a Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, există astăzi această formă de cooperare și sprijin reciproc.

Ne ajută Biserica României, care prin binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, la fel ca și altă dată, oferă unor tineri din Kenya sau Tanzania posibilitatea să studieze teologia ortodoxă în Facultăți de Teologie din România, iar apoi să se întoarcă să ajute prin lucrare misionară popoarele din țările lor.

Însă lucrarea misionară se continuă și sub alte forme. De pildă, Biserica din România îi ajută pe credincioșii noștri, atât din punct de vedere spiritual, cât și material, în special în țările din Africa de Est.

Suntem recunoscători, deoarece vedem că prin această dragoste și susținere a Patriarhiei Române se împlinește ceea ce se spune în Epistolele pastorale ale Sfântului Apostol Pavel: dincolo de comunitățile noastre locale să îi ajutăm și pe credincioșii care duc lupta cea bună departe de noi.

Astfel, trăim în interiorul măreției teologiei creatoare a lui Dumnezeu, pentru că toate aparțin lui Dumnezeu, iar atunci când putem, să împărțim din puținul pe care îl avem cu cei care nu au.

Astăzi, trăim în părțile Africii, sub conducerea Preafericitului Părintelui nostru Patriarh Teodor și vedem scene identice cu cele pe care le trăiau creștinii în primele secole: cu dificultățile noastre; cu pregătirea cadrelor necesare pentru a face lucrarea misionară; dar și cu sprijinul care ne vine din partea unor Biserici Ortodoxe surori.

Și suntem bucuroși, pentru că în afară de Biserica Greciei sau cea a Ciprului, vedem că și Biserica României a început să aibă, ca pe una dintre prioritățile sale, lupta pentru frații ortodocși români ce trăiesc alături de noi în Africa, oferind pentru aceștia preoți foarte bine pregătiți, care îi ajută să își păstreze limba și tradiția lor, dar atunci când se poate, ne ajută și pe noi, printr-o lucrare misionară.

Pentru aceasta suntem recunoscători, atât față de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, cât și față de membrii Sfântului Sinod și de poporul dreptcredincios din Biserica Ortodoxă Română, care este fruntaș în lucrarea dragostei, prin care contribuie și la unitatea văzută între Bisericile Ortodoxe locale.

Foto credit: vimaorthodoxias.gr

Comentarii Facebook


Știri recente