Mitropolitul Clujului îi numeşte pe romi „frații noștri creștini, pe care dorim să-i vedem că prosperă”

Într-un mesaj transmis miercuri pentru Radio Renaşterea cu prilejul sărbătoririi Sfântului Moise Etiopianul, Mitropolitul Clujului îi numeşte pe romi „frații noștri creștini, pe care dorim să-i vedem că prosperă și din punct de vedere spiritual și din punct de vedere material”.

Părintele Mitropolit Andrei a amintit că Asociaţia romilor din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului este ocrotită de Sfântul Moise Etiopianul şi a îndemnat, în contextul acestei zile, la sprijinirea acestei minorităţi.

Pentru a veni în ajutorul acestora, au fost înfiinţate două parohii care deservesc două comunităţi de romi.

„E vorba de Pata Rât, unde părintele Gelu Săvărășan a ridicat două bisericuțe pentru romi și slujește când în una, când în cealaltă. Apoi este vorba de biserica Sfântul Ioan Botezătorul din Turda, unde slujește părintele Marin Trandafir Roz care și el este de etnie romă”, a subliniat ierarhul.

De asemenea, Înaltpreasfinţitul Părinte Andrei a făcut un apel la comunităţile parohiale din Arhiepiscopie să aibă „atenția cuvenită față de comunitățile de romi care sunt mai sărăcuțe, mai necăjite, mai încercate, și să le ajute întotdeauna”.

Mesajul Mitropolitului Andrei este publicat pe site-ul Radio Renaşterea şi în limba romani.

În cele două parohii misionare dedicate romilor sunt organizate activităţi catehetice, educative și culturale, coordonate cu sprijinul Asociaţiei Ortodoxe Social-Misionar-Culturale pentru Romi „Sfântul Moise Arapul” și a ASCOR Cluj.

De asemenea, Arhiepiscopia acordă ajutor în mod constant comunităţilor de romi de la Pata Rât, Turda și alte localități din eparhie.

Foto credit: Mediafax

Comentarii Facebook


Știri recente