Mitropolitul Clujului a slujit de Sf. Ioan într-o biserică salvată de la demolare în ultimii ani de comunism

Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a oficiat vineri Sfânta Liturghie și a hirotonit un teolog întru diacon la Parohia „Sfântul Proroc Ioan Botezătorul” din cartierul clujean Mărăști. Parohia a avut o istorie zbuciumată, ultimul moment de cumpănă fiind cel al vizitei dictatorului Ceaușescu în 1983.

La slujire i-au fost alături Arhidiaconul Claudiu Grama, consilier eparhial, protopopii de Cluj II și Gherla, directorul Colegiului Ortodox și prodecanul Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, protosinghelii Siluan Farcaș de la Mănăstirea Dobric și Pantelimon Mocan de la Mănăstirea Nicula.

Mitropolitul Clujului a vorbit despre misiunea ultimului și celui mai mare proroc, „Sfântul Ioan Botezătorul, propovăduitorul pocăinței”.

„Pocăința nu este ceea ce se înțelege în vorbirea curentă, nu înseamnă schimbarea confesiunii. Pocăința e ceea ce zice Sfântul Ioan Damaschinul: «Pocăinţa este întoarcerea cu lacrimi și cu părere de rău de la păcat la virtute și de la diavol la Dumnezeu». Întoarcerea pe calea cea bună, schimbarea vieții. (…) Întotdeauna pocăința presupune și o bună spovedanie”, a subliniat Înaltpreasfinția Sa.

Foto credit: Mitropolia Clujului / Darius Echim

În cadrul slujbei, ierarhul l-a hirotonit întru diacon pe teologul Ovidiu Petru Cimpoieș. Acesta urmează a fi hirotonit preot pe seama Parohiei Posmuș, Protopopiatul Bistrița.

Răspunsurile liturgice au fost date de cântărețul parohiei, teologul Radu Sabados, împreună cu toți credincioșii.

La finalul Sfintei Liturghii, Părintele Paroh Nelu Hales i-a mulțumit Mitropolitului Andrei pentru prezență și binecuvântare și i-a oferit flori și o icoană a Sfântului Proroc Ioan Botezătorul.

Mitropolitul Clujului le-a oferit cărți de rugăciune tuturor copiilor prezenți.

La slujbă au participat numeroși credincioși, dintre care o mare parte au ascultat Sfânta Liturghie din fața bisericii, pentru a respecta regulile sanitare. La liturghie au fost înălțate rugăciuni pentru bolnavi, pentru personalul medical și pentru toți cei aflați în slujba aproapelui.

O parohie cu istorie zbuciumată

Parohia „Sfântul Proroc Ioan Botezătorul” a fost înființată în 1937. Neavând biserică, la început a funcționat în incinta Școlii „Ion Agârbiceanu” din Cluj-Napoca, apoi în casa familiei Câmpeanu. În anul 1940, prin Dictatul de la Viena, a fost sistată activitatea preotului paroh Virgil Lupaș, care a fost transferat la Cojocna.

Parohia și-a reînceput activitatea în anul 1945, preot fiind Ioan Pop, în localul școlii de pe strada Fabricii, nr. 68, unde a fost amenajată o capelă în care s-au oficiat slujbele până în 1957, când, prin grija preotului Ioan Cordoș, s-a cumpărat un imobil pe strada Cărămidarilor, actualmente Fabricii de Zahăr.

După 20 de ani, capela de pe strada Fabricii a fost mutată în casa din Piața Mărăști, loc pe care, după 1989, a fost construită actuala biserică, în timpul păstoririi preotului Mihai Colț.

În anul 1983, în timpul unei vizite a lui Nicolae Ceaușescu în municipiul Cluj-Napoca, biserica a fost acoperită cu drapele; trecând neobservată, astfel a scăpat de pericolul demolării. A fost sfințită în anul 2005, de Mitropolitul Bartolomeu Anania.

În prezent, biserica parohială este păstorită de preotul paroh Nelu Alexandru Hales, profesor la Colegiul Ortodox „Mitropolitul Nicolae Colan” din Cluj-Napoca, alături pe preotul lect. univ. dr. Adrian Podaru, prodecanul Facultății de Teologie Ortodoxă din municipiu.

Parohia acordă constant sprijin financiar Centrului de Îngrijiri Paliative „Sfântul Nectarie” din Cluj-Napoca.

Foto credit: Mitropolia Clujului / Darius Echim

Comentarii Facebook


Știri recente