Mitropolitul Clujului a fost desemnat cetăţean de onoare al Judeţului Maramureş

Înaltpreasfinţitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, a primit vineri titlul de cetăţean de onoare al judeţului Maramureş.

Distincţia i-a fost acordată la Baia Mare de Gabriel Zetea, preşedinele Consiliului Judeţean Maramureş, în cadrul Întâlnirii tinerilor ortodocşi din Mitropolia Clujului.

„Vă respectăm foarte mult munca pe care o depuneți și știm că acolo unde pășiți dumneavoastră, pășește și Maramureșul, fapt pentru care vă mulțumim încă o dată și vă felicităm pentru întreaga activitate”, a afirmat șeful administrației județene, Gabriel Zetea.

Pe lângă titlul de cetăţean de onoare, ierarhul a primit o plachetă „pentru modul jertfelnic în care se implică în construirea, întreținerea și promovarea școlilor teologice universitare, dar mai ales pentru modul în care s-a remarcat (…) prin activitățile social-filantropice, prin înființarea celor mai multe instituții sociale în Arhiepiscopia Alba Iulia cât și Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și a Clujului”.

Înaltpreasfinţitul Părinte Andrei

Înaltpreasfințitul Părinte Andrei s-a născut în data de 24 ianuarie 1949 în Oarța de Sus, județul Maramureș.

În august 1978 a fost hirotonit preot de Înaltpreasfințitul Teofil Herineanu, Arhiepiscopul Clujului.

A urmat cursurile de doctorat ale Institutului Teologic de Grad Universitar din București.

În 25 februarie 1990 a fost ales și hirotonit arhiereu-vicar pentru Episcopia de Alba Iulia, în 4 martie 1990 a fost numit episcop locotenent al Episcopiei Alba Iulia, iar din luna iunie a aceluiași an a devenit episcop titular.

În 16 iulie 1998 Episcopia Alba Iuliei a fost ridicată la rangul de Arhiepiscopie, iar titularul ei la rangul de arhiepiscop.

În anul 2011 a fost ales de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române ca Mitropolit al Clujului şi a fost instalat de Patriarhul Daniel, în 25 Martie 2011.

Ceremonia de intronizare a avut loc în Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca.

Foto credit: Consiliul Judeţean Maramureş

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns


Știri recente