Mitropolitul Basarabiei: Să-i învățăm pe copii despre eroii noștri. Datorită lor avem o patrie, o limbă, o credință

Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Petru a oficiat liturghia de Înălțarea Domnului la Paraclisul Mitropolitan al Mitropoliei Basarabiei. În omilia sa, a vorbit despre bucuria pe care le-a dăruit-o Hristos apostolilor la Înălțarea Sa, dar și despre datoria de a ne cinsti eroii naționali. Prin jertfa lor, aceștia au protejat existența și identitatea românească de-a lungul istoriei.

El a spus că Înălțarea Domnului le-a dăruit apostolilor o mare și paradoxală bucurie, în ciuda despărțirii. „Bucuria lor a venit prin Pacea dată de Hristos; bucuria lor a fost deplină prin faptul că Iisus «le-a deschis mintea ca să priceapă Scripturile»; bucuria lor le-a inundat sufletul cu nădejdea făgăduinței Tatălui că îi va «îmbrăca cu putere de sus»; bucuria lor a venit din încredințarea că Hristos nu este o închipuire sau doar un duh”, a spus ierarhul.

El i-a sfătuit pe credincioși să nu piardă nici ei această bucurie: „Să ne întoarcem astăzi la casele noastre cu același sentiment al apostolilor, pe care l-au avut la întoarcerea spre Ierusalim”.

Vorbind despre sacrificiile mai vechi și mai noi pentru apărarea identității și pământului românesc, mitropolitul a spus că „martirajul pentru patrie, neam și credința ortodoxă” al eroilor „este ca un al doilea botez, căci prin sângele lor au spălat păcatele întregului neam”.

Avem datoria de a ne aminti de eroii neamului, deoarece „prin ei ne amintim de propria noastră istorie, pe care nu avem voie să o uităm. Un neam care-și ignoră trecutul nu merită prezentul și cu atât mai puțin viitorul”, a spus mitropolitul.

„Avem datoria să-i învățăm pe copiii noștri să citească despre acești eroi naționali datorită cărora avem o patrie, o limbă, o credință, o cultură, o identitate și un mod de a fi”, a subliniat Părintele Mitropolit Petru.

Foto credit: Mitropolia Basarabiei

Comentarii Facebook


Știri recente