Mitropolitul Basarabiei, în Duminica a VI-a după Rusalii, a oficiat Sfânta Liturghie la biserica cu hramul „Sfânta Cuvioasa Parascheva” din satul Ratuș, raionul Criuleni

În Duminica a șasea după Rusalii, Înaltpreasfințitul Petru, Arhiepiscop al Chișinăului, Mitropolit al Basarabiei și Exarh al Plaiurilor, a oficiat, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la biserica cu hramul „Sfânta Cuvioasa Parascheva” din satul Ratuș, comuna Drăsliceni, raionul Criuleni, informează Biroul de Presă al Mitropoliei Basarabiei.

În cuvântul său de învățătură, Întâistătătorul Mitropoliei Basarabiei a făcut referire la Evanghelia zilei, vorbind despre virtuțile pe care le poate învăța creștinul de la prietenii slăbănogului din pericopa citită la Sfânta Liturghie. Înaltpreasfințitul Mitropolit și Exarh Petru, printre altele, a spus: „Cei care l-au adus pe slăbănog la Mântuitorul aveau credință că Iisus Hristos îl poate vindeca, pentru că, ne spune Evanghelia: „Văzând credința lor, i-a zis slăbănogului: ‘Îndrăznește, fiule! Iertate sunt păcatele tale’. Dar ei aveau și dragoste față de prietenul lor, pentru că, ne spun ceilalți evangheliști, l-au pus înaintea lui Iisus spărgând acoperișul. Faptele bune au, în general, la temelie iubirea, care este virtutea ce odrăslește toată lucrarea cea bună și binecuvântată de Dumnezeu. Prin faptele iubirii noi răspundem iubirii lui Dumnezeu față de noi. Iubirea este și criteriul prin care creștinii mărturisesc că sunt urmașii lui Hristos. Însuși Mântuitorul spune: ‘Prin aceasta vor cunoaște oamenii că sunteți ucenicii Mei, de veți avea dragoste între voi’. La Sfânta Liturghie auzim de fiecare dată: ‘Să ne iubim unii pe alții ca într-un gând să mărturisim pe Tatăl, pe Fiul și pe Sfântul Duh’. Cu alte cuvinte, pentru a mărturisi pe Dumnezeu cel adevărat avem nevoie ca între noi să existe o dragoste frățească”

„Evanghelia de astăzi ne mai arată că Mântuitorul este Dumnezeu de aceeași cinste cu Tatăl. Și aceasta o vedem când iartă păcatele slăbănogului. Văzându-l pe slăbănog, vindecă mai întâi sufletul, dovadă că există o legătură între boala trupului și starea sufletului. Mărturie că Hristos este egal cu Dumnezeu este și faptul când scoate la lumină cugetările rele din inima cărturarilor, care ziceau în sine că El hulește atunci când i-a zis slăbănogului: ‘Iertate sunt păcatele tale’. Mântuitorul le zice: ‘De ce cugetați cele rele în inimile voastre?’. Având credința că Iisus Hristos este Dumnezeu adevărat, să luăm pildă de la prietenii slăbănogului din Evanghelia de astăzi și să nu fim indiferenți față de starea semenilor noștri, ci să manifestăm dragoste și să-i ajutăm atunci când trec prin nevoi”, a îndemnat Înaltpreasfințitul Petru.

Pentru activitatea misionară desfășurată în satul Ratuș și spirit gospodăresc în amenajarea sfântului lăcaș, părintele Ioan Marin a fost gratificat cu distincția bisericească „Bedernița”. Tot în această zi, preotul Adrian Agapi s-a învrednicit de „Crucea galbenă”.

Preacucernicul preot Ioan Marian, la sfârșitul Sfintei Slujbe, a ținut să mulțumească Întâistătătorului Mitropoliei Basarabiei: „Vă mulțumim că ați venit în comuna noastră să ne acordați părintească și arhierească binecuvântare. Mulțumesc, Înaltpreasfințite Părinte, pentru distincția acordată astăzi și sper ca această decorație să-mi ajute să păstoresc turma duhovnicească pe care mi-ați încredințat-o, pentru ca nu cumva să fiu neglijent, pentru care va trebui să dau răspuns înaintea Tatălui Ceresc. Bunul Dumnezeu să mă ajute să port cu vrednicie distincția acordată”.

Primarul comunei Drăsliceni, dl Vasile Ursu împreună cu soția sa, Domnica, le-a oferit oaspeților o agapă frățească, semn al comuniunii și dragostei creștine.

Comentarii Facebook


Știri recente