Mitropolitul Basarabiei a sfinţit bustul juristului Vespasian Erbiceanu, primul preşedinte al Curţii de Apel Chişinău

Mitropolitul Petru al Basarabiei a sfinţit vineri la Curtea de Apel Chişinău bustul juristului Vespasian Erbiceanu, primul preşedinte al instituţiei.

Lucrat în piatră de Cosăuți, monumentul a fost instalat în fața Curții de Apel la 19 octombrie 2019, informează Mitropolia Basarabiei.

Bustul din bronz a fost realizat după o fotografie interbelică ce îl înfățişează pe Erbiceanu Vespasian în roba de consilier la Înalta Curte de Casație și Justiție.

De asemenea, pe sculptură sunt reprezentate toate distincțiile primite pe parcursul vieții, pentru activitatea sa de excepţie.

Vespasian Erbiceanu s-a născut în 30 noiembrie 1865 în comuna Bucium, județul Iași, în familia lui Gheorghe Erbiceanu, profesor la Seminarul Veniamin din Socola.

El a activat în Basarabia începând cu 31 martie 1918, având inițial funcția de consilier tehnic al Ministerului Justiției de pe lângă Directoratul de Justiție al Basarabiei (31.03.1918 – 14.10.1918) și cea de prim-președinte al Curții de Apel Chișinău (1918-1923).

Preocupările lui în Basarabia nu s-au mărginit doar la organizarea și funcționarea justiției. El a fost implicat plenar în realizarea drepturilor personale și de proprietate, de instaurarea unei echități între juriștii basarabeni și cei din Regatul României, securitatea statului român, statutul bisericii din Basarabia după Unire etc.

Vespasian verifica și radiografia constant activitatea instanțelor judecătorești din Basarabia pentru a le îmbunătăți activitatea.

Foto credit: Mitropolia Basarabiei

Comentarii Facebook


Știri recente