Mitropolitul Bartolomeu Anania comemorat la Cluj | ÎPS Andrei: Nici temnița nu l-a împiedicat să-L mărturisească pe Hristos

Sute de clujeni au participat, în seara zilei de 31 ianuarie 2017, la evenimentul comemorativ în cinstea Mitropolitului Bartolomeu Anania, organizat la împlinirea a 6 ani de la trecerea sa în veșnicie. Manifestările au avut loc la Muzeul Mitropoliei Clujului, informează Radio Renaşterea.

Oamenii care l-au iubit pe ierarh au venit pentru a-i cinsti memoria și a-i rememora personalitatea evocată, în cadrul evenimentului, de distinși oameni de cultură care au vorbit despre persoana sa remarcabilă și despre realizările impresionante atinse pe parcursul vieții.

El rămâne, așa cum a spus și Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, un intelectual deosebit, un ierarh vajnic și un om al credinței:

Lui i se datorează reactivarea Mitropoliei Clujului. În toate a fost mare, dar și în ceea ce privește credința a fost un om foarte profund și serios. Nu zadarnic l-au supranumit cei ce i-au observat viața „Leul Ardealului”. Faptul că a fost un om foarte credincios reiese din tot ce a scris. Nici temnița nu l-a împiedicat să-L mărturisească pe Hristos.

Mitropolitul Bartolomeu a fost evocat şi de profesorul Mircea Muthu de la Facultatea de Litere din Cluj-Napoca, care l-a numit pe ierarh: „un conviv pe care nu poți să-l uiți”. Distinsul dascăl, critic şi istoric literar, a vorbit despre împrejurările în care l-a cunoscut pe primul Mitropolit al Clujului:

 L-am cunoscut mai întâi pe cale instituțională. A fost un conviv pe care nu poți să-l uiți. Avea o știință a comportamentului de pe vremuri cu o politețe extraordinară și familiară și razantă câteodată.

Opera literară a mitropolitului Bartolomeu a fost motivul pentru care Lucian Bâgiu, în prezent lector la Universitatea „Lund” din Suedia, l-a cunoscut mai întâi pe scriitorul Valeriu Anania, ca mai apoi să îl cunoască şi pe ierarhul Bartolomeu. Fiind de-a dreptul fermecat de modul în care ierarhul cărturar scria, s-a încumetat la realizarea unei teze de doctorat despre întreaga operă a Mitropolitului Bartolomeu. Lucian Bâgiu le-a împărtășit celor prezenți în Muzeul Mitropoliei amintiri legate de ierarhul și omul de cultură Bartolomeu Valeriu Anania, dar și opinii legate de felul în care a scris și de opera pe care a lăsat-o posteriorităţii.

Tot in cadrul serii omagiale a fost prezentat un fragment din filmul comemorativ dedicat Mitropolitului Bartolomeu, realizat de actrița Elena Ivanca și de Mihaela Ilea, redactor și realizator la TVR Cluj.

Momentele de evocare au fost alternate cu recitaluri muzicale oferite de „Alma Cvartet”, iar întregul eveniment a fost moderat de consilierul cultural al Arhiepiscopiei Clujului, părintele Bogdan Ivanov.

 

Comentarii Facebook


Știri recente