Mitropolitul Bartolomeu a fost comemorat la Cluj

La împlinirea a șapte ani de la trecerea la cele veșnice, mitropolitul Bartolomeu Anania a fost comemorat joi, 01 februarie 2018, în cadrul unei seri culturale, informează Radio Renaşterea. Evenimentul, organizat de Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului, a avut loc de la ora 19:00, în Sala Mare a Muzeului Mitropoliei de la subsolul Catedralei, în prezenţa IPS Andrei.

Oameni care l-au cunoscut personal pe vrednicul de pomenire Mitropolit Bartolomeu sau prin predicile rostite de la amvonul Catedralei, s-au întâlnit pentru o seară de rugăciune și de reculegere. Personalitatea marelui ierah și cărturar a fost evocată de distinși oameni de cultură, care au vorbit despre persoana sa remarcabilă și despre realizările sale.

La rândul său, părintele Ioan Petraș a vorbit despre personalitatea și opera Mitropolitului Bartolomeu. Evocarea a fost urmată de vizionarea poemului cinematografic „Peregrinul Apter”, realizat pe baza unor fragmente din opera lui Valeriu Anania, produs de Asociația de Teatru și Film „Enter”, în  parteneriat cu Arhiepiscopia Clujului, regizor Camelia Hâncu.

De asemenea, au  fost susținute și câteva momente muzicale: recital de flaut, prof. univ. dr. Gavril Costea și lect. univ. dr. Liliana Cadar-Manoleasa, de la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” (în program, lucrări de J. S. Bach, G. Ph. Telemann, W. A. Mozart); introducere muzicală: Oana Maria Chiorean – „Ave Maria”, de Mathilde C. Marchesi, Sabina Maria Constantin – „Ave verum corpus”, de W. A. Mozart; la pian a acompaniat Natalia Constantin.

Evenimentul a fost moderat de consilierul cultural al Arhiepiscopiei Clujului, părintele Bogdan Ivanov.

La final, toți cei prezenți s-au închinat la mormântul vrednicului de pomenire mitropolit Bartolomeu din cripta ierarhilor, de la subsolul Catedralei, unde au adus flori și au aprins lumânări, în amintirea celui care i-a păstorit timp de 18 ani.

Foto credit: Marius Romilă/Radio Renaşterea

Comentarii Facebook


Știri recente