Mitropolitul Banatului donează sute de kilograme de alimente pentru masa refugiaților

Numeroși migranți, în special afgani, tranzitează Timișoara în drum spre Occident, iar Biserica și organizațiile locale le oferă ajutor în prag de iarnă. Mitropolitul Ioan al Banatului a donat constant sute de kilograme de alimente pentru migranți.

Ierarhul a declarat că la Roma a văzut români în aceeași situație, iar aceasta l-a sensibilizat: „I-am găsit acolo pe românii noștri, cu punga de un leu. L-am întrebat [pe unul]: «Unde dormi?» Zice: «Casa mea e punga asta. Am servit masa aici, mâine seara se dă într-un alt cartier… la noapte voi dormi sub un pod»”.

„Am văzut ce înseamnă să fii plecat din țara ta, să n-ai loc de muncă, să n-ai o bucată de pâine. Zic eu că și acești oameni nu cred că au plecat de prea mult bine”, a declarat părintele mitropolit.

El a mai menționat că sprijinul oferit migranților previne infracționalitatea. Timișoara a fost martoră la câteva răfuieli violente între migranți.

Ierarhul vede acest sprijin umanitar ca pe o investiție în siguranța orașului. „Foamea nu are lege. Rabzi foamea o zi, două. După aceea ce faci? Spargi lacăte, spargi orice”, a spus mitropolitul.

„Așa că trebuie priviți cu multă îngăduință, mai ales că problemele de fond nu le rezolvăm noi de aici. În Turcia sunt câteva milioane de refugiați în corturi. Ați văzut în insula Lesbos, în Grecia, comunitatea europeană oferă sume importante de bani pentru a-i ține acolo, pentru că se speră ca într-o zi să se liniștească problemele din țările lor și să se întoarcă înapoi”, a adăugat Înaltpreasfințitul Părinte Ioan.

„Dacă îl întrebi pe om care e cea mai frumoasă țară din lume, o să spună că e țara lui”, a încheiat Mitropolitul Ioan.

Centrele sociale dedicate migranților nu fac față, iar mulți dorm în clădiri abandonate din oraș. Aceștia primesc ajutoare și de la comunitatea musulmană, de la alte comunități religioase, asociații filantropice, oameni de afaceri și oameni simpli.

Parohiile ortodoxe din Timișoara vor continua să strângă bani de la enoriași, pentru a sprijini migranții și pe toți cei în nevoie.

Sursa foto: Press Alert

Comentarii Facebook


Știri recente