Mitropolitul Banatului, de 22 ani arhiereu

Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, împlinește la 20 iulie 2016, 22 de ani de arhierie. Înaltpreasfinția Sa a fost ales episcop la 9 iulie 1994 pentru noua Episcopie a Covasnei şi Harghitei, iar la 20 iulie 1994 a fost hirotonit.

Selejan Ioan s-a născut la 16 noiembrie 1951, în localitatea Pietrani, jud. Bihor, la botez primind numele Ionel; a urmat Liceul „Constantin Brâncuşi” din Oradea (cu bacalaureat în 1971), şi apoi cursurile Facultăţii de Instalaţii şi Automatizări a Institutului Politehnic din Bucureşti (1971- 1976); Seminarul Teologic din Craiova (promoţia 1986); un deceniu mai târziu, a studiat la Institutul Teologic Universitar din Sibiu (1986-1990); cursuri de specializare la Institutul Biblic din Ierusalim şi, în paralel, studii de doctorat (tot acolo) în Studii Biblice, Egiptologie şi Orientalistică (1991-1994).

Încă din perioada studiilor în ţară, a fost frate de mănăstire, dar şi inginer la Arhiepiscopia Craiovei (din anul 1979); în timpul slujirii ca inginer, au fost restaurate câteva mănăstiri importante: Tismana, Lainici, Polovragi, Bucovăţ, Crasna; a fost călugărit cu numele Ioan şi hirotonit ierodiacon şi ieromonah (1990); între anii 1990 şi 1991 a fost stareţ al Mănăstirii Lainici, iar apoi superior al Aşezămintelor româneşti de la Ierusalim, până în vara anului 1994 (tot acum este hirotesit şi arhimandrit); la 9 iulie 1994 a fost ales episcop pentru noua eparhie a Covasnei şi Harghitei, hirotonit pe 20 iulie şi instalat la Miercurea Ciuc în 25 septembrie 1994; cât a fost stareţ la Mănăstirea Lainici, a înălţat o monumentală biserică, dar şi un „corp de chilii” în incinta mănăstirii; la Ierusalim s-a îngrijit de pictarea unei părţi din biserica românească, de amenajarea unei biblioteci ş.a.

În timpul păstoririi Eparhiei Covasnei şi Harghitei: a coordonat înălţarea unor lăcaşuri de cult, s-a preocupat în egală măsură şi de restaurarea monumentelor istorice şi bisericeşti, a iniţiat întemeierea multor asociaţii, societăţi şi fundaţii româneşti în zonă; a înfiinţat foaia bisericească eparhială Grai românesc, a publicat articole în presa bisericească; a coordonat monumentala lucrare: Românii din Covasna şi Harghita. Istorie. Biserică. Şcoală. Cultură (Miercurea Ciuc, 2003).

În urma alegerii de către Sfântul Sinod (16 decembrie 2014), pe 28 decembrie 2014 a fost instalat ca arhiepiscop al Timişoarei şi mitropolit al Banatului, în Catedrala din Timişoara; este unul dintre vrednicii ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române din vremea noastră, care a păstrat viu spiritul naţional românesc într-o zonă greu încercată de nedreptăţile istoriei, dar nu numai.

Comentarii Facebook


Știri recente