Mitropolitul Banatului a vizitat comunitățile de români din Voivodina, Serbia

De sărbătoarea Tăierii capului Sfântului Ioan Botezătorul, luni, 29 august 2016, Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, s-a aflat la biserica din localitatea Sân-Mihai (Lokve) din Voivodina, Serbia. Aici, Înaltpreasfinția Sa a oficiat împreună cu Preasfințitul Părinte Nikanor, Episcopul ortodox sârb de Banat, Sfânta Liturghie în limba română și sârbă. La slujba oficiată la biserica Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil din localitate a participat și Dan Nicolae Constantin, consulului general al României la Vârșeț, notează site-ul oficial al Mitropoliei Banatului.

În cuvântul rostit, Mitropolitul Banatului a vorbit despre importanța acestei sărbători, reliefând, totodată și contextul în care s-a petrecut decapitarea Sfântului Prooroc Ioan, Înaintemergătorul și Botezătorul Domnului.

Pentru că țara era condusă atunci de regele Irod Antipa, un rege care nu trăia după rânduielile Vechiului Testament și după voia lui Dumnezeu, Sfântul Ioan a avut curajul să îl mustre pentru păcatul în care trăia, căci Irod Antipa trăia cu Irodiada, soția fratelui său, Filip. Dacă Irod s-a tulburat la auzirea mustrărilor, Irodiada s-a înverșunat și mai mult, astfel încât, la o petrecere organizată de ziua regelui, ea a cerut capul proorocului. Ea nu avea nevoie de un cap plin de sânge, ci dorea ca să i se taie limba, ca să nu mai grăiască împotriva păcatului. Era convinsă că odată cu tăierea capului, graiul Sfântului Ioan nu se va mai auzi pe pământ, a spus Înaltpreasfinția Sa.

După rostirea cuvântului de învățătură, ierarhul român a mulțumit Preasfințitului Părinte Nikanor pentru primire, subliniind, totodată, legătura de frățietate dintre Biserica Ortodoxă Română și Biserica Ortodoxă Sârbă. În semn de recunoștință, Mitropolitul Banatului a oferit ierarhului sârb o icoană cu Maica Domnului.

La rândul său, Episcopul ortodox sârb de Banat și-a exprimat bucuria de a sluji Sfânta Liturghie împreună cu Mitropolitul Banatului. În semn de apreciere, Preasfinția Sa a oferit ierarhului român un engolpion cu chipul Maicii Domnului.

La final, părintele Emanuel Tăpălagă, consilier cultural al Episcopiei Daciei Felix și paroh al bisericii, a mulțumit celor doi ierarhi pentru bucuria adusă credincioșilor din această parohie.

Tot în aceeași zi, Mitropolitul Banatului a vizitat și alte parohii românești din Serbia. Prima dintre acestea a fost comunitatea credincioșilor din localitatea Sân-Ianăș (Barice), unde Înaltpreasfinția Sa s-a rugat în biserica Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil pentru toți românii din Serbia. De asemenea, Mitropolitul Ioan a vizitat și parohia Mărghit, unde a rostit un cuvânt de învățătură referitor la marele prooroc al Vechiului Testament. În continuare, ierarhul a oficiat Slujba Acatistului Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul la catedrala ortodoxă Înălțarea Domnului din Vârșeț.
Binecuvântare arhierească pentru românii din Voivodina, Serbia – Basilica.ro – Agenția de presă a Patriarhiei Române

Comentarii Facebook


Știri recente