Mitropolitul Banatului a prezidat liturghia de hramul Catedralei din Deva

Înaltpreasfinţitul Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, a prezidat joi liturghia oficiată în Catedrala din Deva cu prilejul sărbătorii ocrotitorului acesteia: Sf. Ier. Nicolae.

Alături de Înaltpreasfinţitul Părinte Ioan au slujit: Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, Preasfințitul Părinte Vincențiu, Episcopul Sloboziei și Călărașilor, și Preasfințitul Părinte Gurie, Episcopul Devei și al Hunedoarei.

Răspunsurile liturgice au fost oferite de către Corala „Sf. Ierarh Nicolae” a Catedralei Episcopale, dirijată de Părintele Arhidiacon Nicolae-Daniel Balea, informează Episcopia Devei şi Hunedoarei.

Omilia a fost rostită de Preasfințitul Părinte Episcop Vincențiu care a vorbit despre postul Crăciunului pe care l-a numit „un post de bucurie, bucurie care se împlinește prin generozitatea arătată față de aproapele nostru”.

„În acest post sunt cinstiți mulți sfinți, toți adevărate exemple de mărturisire și trăire creștină. Între aceștia se remarcă Sfântul Ierarh Nicolae, ca un sfânt blând și care a făcut multă milostenie, în mare taină, cu cei aflați în nevoi”, a spus Preasfinţia Sa.

La final, Înaltpreasfințitul Părinte Ioan a rostit un cuvânt de binecuvântare, iar Înaltpreasfințitul Părinte Irineu a vorbit despre evenimentele desfășurate la Alba Iulia cu ocazia sărbătorilor dedicate Centenarului Marii Uniri.

Totodată, Preasfințitul Părinte Episcop Gurie a mulțumit ierarhilor, sfințiților slujitori și tuturor credincioșilor pentru „bucuria de a participa și a se ruga împreună în ziua cinstirii Sfântului Ierarh Nicolae, ocrotitorul Catedralei devene”.

Catedrala a fost construită în anul 1861, la inițiativa Mitropolitului Ardealului, Andrei Șaguna. În perioada 1927 – 1930, Catedrala a fost pictată în stil bizantino – român, de Alexandru Pop, directorul bellartelor din Cluj. Iconostasul este sculptat din lemn de stejar, în anul 1940.

Foto credit: Episcopia Devei şi Hunedoarei

Comentarii Facebook


Știri recente